"Zijn we zo ver gekomen dat onze eigen scholen het goede doel geworden zijn?"

Oppositiepartijen SP.A en Groen uiten forse kritiek op het voorstel van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) om giften aan scholen fiscaal aftrekbaar te maken. "Zijn we zo ver gekomen dat scholen steeds meer afhankelijk worden van fiscaal aangemoedigde liefdadigheid? U zou ervoor moeten zorgen dat dat niet nodig is", valt SP.A-fractieleider Joris Vandenbroucke de minister aan.

Minister van Onderwijs Hilde Crevits lanceerde enkele weken geleden het voorstel om giften aan basis- en middelbare scholen fiscaal aftrekbaar te maken. "Op dit moment dragen ouders vooral in de lagere school al ontzettend veel bij, bijvoorbeeld door pannenkoeken te verkopen als de refter vernieuwd moet worden", klonk het toen. 

Gemiddeld gaat het om 68 euro per ouder per jaar, zo berekende de katholieke ouderkoepel VCOV. "Verborgen kosten die bovenop de maximumfactuur van 85 euro in het basisonderwijs komen", aldus de minister.

Lapmiddel

Maar het voorstel stuit op veel kritiek van oppositiepartijen SP.A en Groen. Ze stellen in het Vlaams Parlement dat de Vlaamse regering veel te weinig investeert in onderwijs. Giften stimuleren is dan volgens SP.A een lapmiddel.

"Ik herinner mij nog dat wij, als ik in het tweede middelbaar zat, intussen 25 jaar geleden, acties deden met onze klas om geld op te halen voor leeftijdsgenoten in Haïti. Zijn we nu zo ver gekomen in Vlaanderen dat onze eigen scholen, onze eigen leerlingen het goede doel geworden zijn om geld op te halen? Dat scholen steeds meer afhankelijk worden van fiscaal aangemoedigde liefdadigheid, collega's? U zou ervoor moeten zorgen dat dat niet nodig is", reageert fractieleider Joris Vandenbroucke (SP.A) scherp.

"Onderwijsbudget met 250 miljoen omhoog"

De meerderheidspartijen reageren op hun beurt fel op de kritiek. Zo zeggen ze dat er wel veel geld naar het onderwijs gaat.

"Elke Vlaming heeft in zijn leven weleens op een schoolfeest met een pot frieten of een kom rijst rondgewandeld. Laat ons stoppen met uw dedain daarover en uw terugkeer naar een soort staatssocialisme", repliceert Koen Van den Heuvel (CD&V). Hij vervolgt: "Deze regering investeert wel in de sectoren die ertoe doen voor de mensen. Daarom gaat het budget voor onderwijs met bijna 250 miljoen euro omhoog."

Meest gelezen