Baas Sony Classical gaat Weense opera leiden

De Oostenrijker Bogdan Roscic, momenteel nog baas van de afdeling klassieke muziek bij Sony, is aangesteld als nieuwe algemeen directeur van de prestigieuze Staatsoper in Wenen. Roscic zal in 2020 de Fransman Dominique Meyer opvolgen voor een periode van vijf jaar. Hij krijgt de opdracht om een nieuwe wind te laten waaien door de wereldberoemde muziektempel.

De 52-jarige Roscic moet de Staatsoper niet alleen nieuw leven inblazen, hij moet het wereldberoemde instituut ook up to date brengen met de huidige samenleving. "Een Staatsoper 4.0 creëren", aldus de Oostenrijkse minister van Cultuur Thomas Drozda.

Roscic heeft geen ervaring met het leiden van een culturele instelling, maar dat tekort wordt goedgemaakt door zijn vele jaren aan de top van de muziekindustrie en zijn contacten met de grootste zangers en orkestleiders ter wereld, stelde Drozda nog.

Roscic begon zijn carrière als cultureel journalist en groeide daarna door tot directeur van de Oostenrijkse openbare zender Ö3. Daarna stapte hij over naar de privésector en werd onder meer hoofd klassieke muziek bij Deutsche Grammophon, Deca en Sony.

Met zijn nieuwe job zal Roscic in de voetsporen treden van beroemde voorgangers als Gustav Mahler, Richard Strauss en Herbert von Karajan. Maar hijzelf heeft een heel eigen opdracht, aldus Roscic. "In deze Netflix-tijden kan de Staatsopera vragen over zijn relevantie niet meer uit de weg gaan. Men heeft het vaak over het "hoe". Maar het publiek van vandaag en morgen wil ook antwoorden op "wat" en "waarom"."

De Weense Staatsopera is een van de meest vooraanstaande ter wereld. Elk seizoen staan er zowat 60 opera's en balletten geprogrammeerd. Het voorbije seizoen waren er meer dan 601.000 bezoekers, een absoluut record.

Meest gelezen