Congolese bisschoppen stellen politici een "kerstultimatum"

In Congo eisen de katholieke bisschoppen dat de politici ten laatste voor Kerstmis een oplossing vinden voor de huidige crisis. Indien dat niet gebeurt, weigert de kerk om nog te bemiddelen tussen het regime en de oppositie. Intussen neemt het geweld in Congo alsmaar toe.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Congo zit al dagen in een alsmaar groter wordende spiraal van protest en geweld. Die begon nadat president Joseph Kabila (foto in tekst) na het aflopen van zijn tweede ambtstermijn besliste om aan de macht te blijven, ook al gaat dat in tegen de grondwet.

De oppositie en ook veel gewone Congolezen pikken dat niet en eisen dat de president aftreedt, zoals de grondwet voorschrijft. Kabila weigert dat tot nu toe.

De katholieke kerk speelt een belangrijke rol als bemiddelaar bij politieke conflicten in Congo. Dat was al zo onder het regime van voormalig president Mobutu Sese Seko en is nu ook het geval. De kerk heeft nog altijd veel invloed in het overwegend katholieke land.

De bisschoppen treden nu ook op als bemiddelaars tussen regering en oppositie, maar willen dat niet eindeloos rekken. In een gemeenschappelijke mededeling eisen ze dat er voor Kerstmis een compromis komt, zoniet trekken ze zich terug als bemiddelaars en ligt de verantwoordelijkheid voor de crisis bij de politici, zeggen ze. Ook paus Franciscus heeft de Congolese politici opgeroepen om te kiezen voor redelijkheid.

Vrees voor nieuwe uitbarsting van geweld

Sinds de crisis uitbrak enkele dagen geleden zijn er nu al zeker 26 betogers gedood door de politie. Dat zegt de mensenrechtengroep Human Rights Watch.

Gisteren is het hoofdkwartier van de partij van president Kabila in brand gestoken door betogers. Er is ook alsmaar meer sprake van betogingen tegen zijn bewind en dat ondanks de wegblokkades en scherpe veiligheidsmaatregelen van leger en politie.

Naast de onrust in de hoofdstad Kinshasa worden er ook betogingen gemeld in andere steden zoals Lubumbashi in het zuiden, Matadi en in Goma. Er zouden ook honderden opposanten door het regime zijn opgepakt. 

President Kabila lijkt intussen ook internationaal steeds meer krediet te verliezen. Ons land en veel Europese landen dreigen ermee om de relaties met Congo opnieuw te bekijken als hij aanblijft en ook het geduld van de Verenigde Staten lijkt op. 

Hoe dan ook zijn de spanningen in het grote Afrikaanse land erg gevaarlijk. Na de val van Mobutu in 1996 en een burgeroorlog in 2003 zijn er in Congo meer dan drie miljoen doden gevallen. Dat maakt dat tot één van de bloedigste conflicten sinds 1945.

Meest gelezen