Dader nog niet gevat, maar Merkel moet het al ontgelden

Hoewel de dader(s) van de aanslag in Berlijn nog niet zijn gevat, is de Duitse bondskanselier Angela Merkel nu al schuldig in de ogen van sommigen. Allicht heeft dat te maken met de parlementsverkiezingen die er in Duitsland aan zitten te komen. De kritiek komt in de eerste plaats uit extreemrechtse of xenofobe hoek, waar het verband wordt gelegd tussen terreur en de instroom van vluchtelingen.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Angela Merkel heeft al heel wat kritiek gekregen na haar uitspraak "wir schaffen das" over de opvang van vluchtelingen. "Het lukt ons wel" sloeg op de opvang van een klein miljoen vluchtelingen, wat volgens Merkel wel degelijk een haalbare kaart was.

Het Amerikaanse tijdschrift "Time" verkoos Merkel vorig jaar tot "Persoon van het Jaar" omwille van haar aanpak van de vluchtelingencrisis, maar politieke tegenstanders ter rechterzijde grepen de terreuraanslagen in heel Europa aan om haar vluchtelingenbeleid aan de kaak te stellen. Op die manier is elke nieuwe aanslag koren op de molen geworden van al wie sowieso gekant is tegen migranten.

De aanslag op een kerstmarkt in Berlijn - een bij uitstek Duits symbool in de hoofdstad van Duitsland - doet die stemmen alleen maar luider galmen. Hoewel gistermiddag al twijfels waren gerezen over de schuld van de Pakistaanse vluchteling die eergisteren was opgepakt, legde Frauke Petry van de rechtspopulistische AfD de schuld voor de aanslag in Berlijn volledig bij bondskanselier Merkel, die volgens haar verantwoordelijk is voor "de gevaarlijke immigratiechaos" waardoor Duitsland "niet meer veilig" is.

In september volgend jaar zijn er parlementsverkiezingen in Duitsland, en het vluchtelingenbeleid van Merkel lag sowieso al onder vuur. Of de aanslag in Berlijn haar positie voort verzwakt, is nog onduidelijk. De verkiezingen zijn pas in september, en negen maanden is een eeuwigheid in de politiek. "Er kan nog veel gebeuren", zei Steven Van Hecke in "De ochtend". Van Hecke is docent Europese politiek.

"Roekeloze EU-leiders tegenhouden"

In Frankrijk zijn er in april al presidentsverkiezingen en liggen aanslagen erg gevoelig na de gebeurtenissen van het afgelopen jaar in onder meer Parijs en Nice. De populariteit van president François Hollande zit onder het vriespunt en het extreemrechtse Front National zit er in de electorale lift.

Partijleider en presidentskandidate Marine Le Pen zei gisteren al meteen dat de aanslag in Berlijn het werk was van een radicale moslim. Nochtans bestonden toen al twijfels over de betrokkenheid van de opgepakte Pakistaan en was de aanslag nog niet opgeëist door IS. Het campagneteam van Le Pen zag er meteen voer voor een poll op Twitter in. "Wie is er gek? De vrachtwagens of onze politieke leiders", luidde de vraag, die maar 295 van haar 10.657 volgers tot een stem kon verleiden.

(lees verder onder de tweet)

Haar nicht Marion Le Pen stelde de zaken iets meer op scherp: de islamitische terrorist is volgens haar een migrant en Merkel is de schuldige.

"Laffe regeringsleiders"

In Nederland wordt op 15 maart al gestemd voor een nieuwe Tweede Kamer. Hier staat de xenofobe Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders aan kop in de peilingen. Afgelopen maandag nog is Wilders trouwens gekozen tot politicus van het jaar bij onze noorderburen.

Diezelfde Wilders zit niet verlegen om een straffe uitspraak en doet ook nu weer zijn reputatie alle eer aan. Ook hij wijst Merkel met de vinger, en meteen ook de Nederlandse premier Mark Rutte. Om zijn beschuldigingen nog wat kracht bij te zetten twittert hij een foto van Angela Merkel met bloed aan haar handen.

(lees verder onder de tweets)

Een vergissing

Bij ons vond Filip Dewinter van Vlaams Belang het nodig om schuldigen aan te wijzen. Eerst twitterde hij dat de media verzwegen dat de dader in Berlijn een Afghaanse vluchteling was die in februari Duitsland binnenkwam. Enkele uren later moest hij toegeven dat hij zich had vergist, en dat het niet ging om een Afghaanse, maar over een Pakistaanse vluchteling. Dat die Pakistaanse asielzoeker inmiddels is vrijgelaten wegens gebrek aan bewijzen, vermeldt de Twitteraccount van Dewinter niet.

(lees verder onder de tweets)

Geen eredoctoraat, of net wel?

Vorige week raakte bekend dat zowel de UGent als de KU Leuven binnenkort een eredoctoraat uitreiken aan Angela Merkel "vanwege haar diplomatieke en politieke inspanningen om de politieke sterkte van Europa uit te bouwen, en de waarden te verdedigen die ons continent toelaten om in verscheidenheid toch eenheid te vinden".

Op Facebook is een groep opgericht die daartegen ageert. "Haar bijdrage is zo sterk dat ze de meerderheid van de Europeanen tegen de EU in het harnas gejaagd heeft. Als er iemand verantwoordelijk is voor brexit, zal het Angela Merkel wel zijn", luidt het. "Zijn universiteiten dan echt zo wereldvreemd om dit niet te zien?" In een van de commentaren wordt de bondskanselier meteen ook verantwoordelijk gesteld voor de aanslag in Berlijn, en zelfs voor "de honderden zeedoden die ook al aan haar toegeschreven kunnen worden" (vluchtelingen die verdrinken in de Middellandse Zee, nvdr.).

De groep heeft intussen een 1.000-tal leden, maar ook opvallend zijn de commentaren van bezoekers. "Is het mogelijk dat de initiatiefnemers van deze actie niet beseffen dat er een oorlog woedt en dat de gevolgen van die oorlog niet beperkt blijven tot de getroffen regio. We are the world, in goede maar ook in slechte dagen. Kerstgroet en veel warmte toegewenst", schrijft één iemand. "Ik ben voor dat eredoctoraat en tegen haatzaaiers", schrijft een andere lezer.

Meest gelezen