Deminor: "Minnelijke schikking enige juridisch waterdichte oplossing"

Het juridisch adviesbureau Deminor ziet een minnelijke schikking als "de enige juridisch waterdichte oplossing voor het geschil". Dat reageren ze op de beslissing van het Europees Hof dat België de Arco-coöperanten niet mag vergoeden volgens de regeling van de staatswaarborg.

Deminor betreurt dat de federale regering "de tijd rekt met loze intentieverklaringen en niet overgaat tot actie", hoewel de staatsgarantie al twee jaar geleden op losse schroeven stond. De Europese Commissie had de staatsgarantie in 2014 al ongeldig verklaard. 

Het adviesbureau wil dat de regering actie onderneemt. Ze herinneren de federale regering eraan dat het regeerakkoord van 2014 vermeldt dat "de regering zorg zal dragen voor het uitwerken van een werkzame regeling met het oog op de schadeloosstelling van natuurlijke personen-coöperanten van erkende financiële coöperatieven". In oktober 2016 bevestigde premier Charles Michel nog eens dat de "operationele uitvoering" in 2017 zou plaatsvinden.

Deminor is gevolmachtigd door 2.169 coöperanten in wiens naam procedures ingeleid werden tegen Belfius, verschillende entiteiten van de Arco-groep en de Belgische Staat voor de Rechtbank van Koophandel te Brussel. Deminor vertegenwoordigt de grootste groep van actieve coöperanten die betrokken zijn in het dossier.

Meest gelezen