Dodental door onrust in Congo loopt verder op

De Congolese ordetroepen hebben al minstens 26 betogers doodgeschoten die op straat waren gekomen om te betogen tegen het aanblijven van president Joseph Kabila. Dat meldt Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch op basis van gegevens van verschillende mensenrechtenactivisten in Congo zelf.

De dodelijke slachtoffers zijn gevallen in de hoofdstad Kinshasa, in de Katangese hoofdstad Lubumbashi en op verschillende andere plaatsen. Human Rights Watch heeft het ook over agenten van de Republikeinse Garde die van deur tot deur gaan en jongeren oppakken.

"De arrestaties van mensen die opkomen voor hun politieke ideeën verontrusten ons", zegt Maman Sidikou, het hoofd van de VN-missie in Congo. Volgens Sidikou krijgen de blauwhelmen geen toegang tot de gevangenissen en kunnen ze dus niet nagaan hoeveel mensen al zijn opgepakt. Hij roept de autoriteiten op een eind te maken aan het oppakken van mensen om politieke redenen. 

In een videoboodschap roept oppositieleider Etienne Tshisekedi op tot vreedzaam protest tegen het regime. "Op 20 december 2016 heeft Joseph Kabila zijn tweede en laatste mandaat beëindigd aan het hoofd van de Democratische Republiek Congo", aldus Tshisekedi. "Hij is zijn wettelijkheid als staatshoofd kwijt." De oppositieleider verwijst in dat verband naar de grondwet, die Kabila volgens hem overtreedt.

"Erken het illegale regime van Joseph Kabila niet en bied vreedzaam verzet tegen de staatsgreep die plaatsgrijpt met de goedkeuring van het Grondwettelijk Hof", aldus nog de inmiddels 84-jarige Tshisekedi.

(Lees verder onder de video)

Vrees voor escalatie

Waarnemers vrezen voor een escalatie van de toestand in Congo. Het regime wil duidelijk geen pottenkijkers: buitenlandse journalisten worden zo veel mogelijk geweerd en ook de toegang tot het internet wordt beperkt. Dat wijst erop dat het regime alle protest in de kiem wil smoren, desnoods met geweld.

In september hebben de veiligheidsdiensten overigens al minstens 48 burgers doodgeschoten, levend verbrand of doodgeslagen.

Intussen blijkt president Kabila geen aanstalten te maken om op te stappen. Hij heeft een nieuwe regering aangesteld onder leiding van voormalig opposant Samy Badibanga, maar het grootste deel van de oppositie blijft eisen dat Kabila opstapt na twee ambtstermijnen als president.