Duitse politie houdt klopjacht op dader(s) aanslag Berlijn

De Duitse politie houdt een klopjacht om de dader(s) op te sporen van de aanslag op de kerstmarkt in de hoofdstad Berlijn. Gisteravond is een jongeman vrijgelaten die uiteindelijk niets met de aanslag bleek te maken te hebben. Nog gisteravond is de aanslag opgeëist door terreurgroep IS, maar over de geloofwaardigheid van die opeising bestaat enige twijfel.

Bij de aanslag met een vrachtwagen zijn twaalf doden gevallen, onder wie ook de chauffeur van de truck. Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat in de vrachtwagen een gevecht heeft plaatsgevonden tussen de oorspronkelijke chauffeur en degene die uiteindelijk de aanslag heeft gepleegd.

De Pakistaanse vluchteling die net na de aanslag is opgepakt, is gisteren weer vrijgelaten. Hij ontkent iets met de aanslag te maken te hebben en de onderzoekers bevestigen nu dat er te weinig in zijn richting wijst. Zo waren er bij hem geen sporen van een vechtpartij te vinden.

Dat betekent dat de dader nog altijd vrij rondloopt. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Thomas De Maizière worden verschillende sporen onderzocht. "Wij zullen niet rusten voor de dader of de daders zijn gevat", zegt hij.

"Kijk goed uit je doppen en wees waakzaam", geeft de Berlijnse burgemeester Michael Müller mee. "U bent veilig op openbare plaatsen. Er is geen reden tot paniek."

Meest gelezen