Een premie uitloven: een goed idee of niet?

Duitsland heeft een beloning van maar liefst 100.000 euro over voor informatie die leidt tot de arrestatie van de verdachte van de aanslag op een Berlijnse kerstmarkt. Een premie uitloven voor een gouden tip over een crimineel: is dat een goed idee of niet?

Volgens Brice De Ruyver, veiligheidsexpert en professor strafrecht aan de Universiteit Gent, is een premie uitloven in deze omstandigheden een goed idee. "In de huidige omstandigheden moeten we alle zeilen bijzetten. Het gaat om een eminente gevaarssituatie, dus het lijkt mij een wijze beslissing", vertelt hij aan VRT Nieuws

De Ruyver vreest niet dat gewone burgers nu extra ijverig gaan zoeken en zichzelf daarmee mogelijk in gevaar brengen. "We moeten eerlijk zijn: een gewone burger zal nooit weten waar die verdachte uithangt. Het is dus allesbehalve de bedoeling om de gewone burger aan te spreken. Men wil hiermee bepaalde milieus - en vooral de marge van die criminele milieus- aansporen informatie te delen. Het geld kan daarbij een stimulans zijn."

"Tegelijk", zegt De Ruyver, "wijst deze beloning op een zekere radeloosheid bij de Duitse politiediensten. Ze lijken geen enkel spoor naar de verdachte te hebben."

"Geen risico's nemen uit winstbejag"

Guy Thyskens, woordvoerder bij de federale politie, is daarentegen niet helemaal overtuigd van het nut van een premie. Hij raadt aan om de politie zijn werk te laten doen. "Mocht een burger de persoon in kwestie herkennen, zou ik toch aanraden om uiterst voorzichtig te werk te gaan", zegt hij in "De wereld vandaag". Niet zomaar risico's nemen uit winstbejag. We mogen niet vergeten dat deze man gevaarlijk is."

Meest gelezen