Europees Hof laat kleine ruimte voor Arco-vergoeding

Dat het Europees Hof de Arco-regeling van de regering heeft afgeschoten, betekent niet dat de 800.000 coöperanten naar een vergoeding moeten fluiten. Het Europees Hof laat namelijk nog ruimte voor een nieuwe regeling, maar daarbij zal de regering zich wel aan strenge regels moeten houden.

Na de vernietigende uitspraak van het Europees Hof, zette woordvoerder Stefaan Van der Jeught meteen de deur op een kier. “Deze uitspraak beperkt de speelruimte, maar het Hof zegt duidelijk dat er wel een regeling kan worden uitgewerkt. Dat is een punt dat het Hof maakt.”

Van der Jeught zette daarbij wel meteen de bakens uit: “De regering moet altijd de regels van staatssteun en de Europese spaardersrichtlijn respecteren. Dus de besparing van andere spaarders mogen niet worden uitgehold.”

Dat ligt volledig in de lijn van het arrest dat het Europees Hof heeft geveld, namelijk dat de Arco-coöperanten beschouwd worden als aandeelhouders en niet als gewone spaarders. Daardoor kunnen de coöperanten geen aanspraak maken op een vergoeding volgens de Europese spaardersrichtlijn, zoals die geldt bij het failllissement van een bank, en kan de Belgische regering hen ook geen rechten geven waardoor ze aanspraak maken op een vergoeding.

Meest gelezen