Europees Hof schiet Arco-regeling af

Arco-coöperanten mogen een volledige vergoeding vergeten. Het Europees Hof heeft namelijk geoordeeld dat België hen niet mag vergoeden volgens spaardersregeling. De regering moet nu op zoek gaan naar een andere manier om de Arco-coöperanten te vergoeden voor hun verlies na het faillissement van Dexia. Vicepremier Kris Peeters maakt zich sterk dat dat mogelijk moet zijn zonder dat de belastingbetaler hiervoor moet opdraaien. Door de nieuwe regeling zouden coöperanten in 2018 hooguit 40 procent van hun inleg terug kunnen zien.

Een streep door de rekening voor de Arco-spaarders die nog rekenen op een vergoeding, én door de rekening van de regering-Michel. Het Europees Hof heeft namelijk geoordeeld dat de Belgische regering de gedupeerden niet mag betalen volgens de staatswaarborg, zoals dat doorgaans bij het faillissement van banken het geval is. De 800.000 Arco-coöperanten die bij het faillissement van Dexia hun geld verloren, worden gezien als aandeelhouders en niet als gewone spaarders.

Arco was de financiële poot van de christelijke werknemersbeweging die samen met Dexia ten onder ging. De coöperanten beschouwden zichzelf als spaarders en rekenden op de staatswaarborg. Het Europees Hof heeft nu geoordeeld dat de coöperanten geen spaarders maar aandeelhouders waren. Daardoor kunnen zijn dus geen aanspraak maken op een spaardersvergoeding.

Plan B

Door de uitspraak van het Europees Hof moet de regering-Michel dus op zoek naar een nieuwe oplossing. In de regeerverklaring hadden de regeringspartijen afgesproken dat ze sowieso aan een oplossing zouden werken. Afgelopen vrijdag nog werd een werkgroep, een taskforce zoals dat hip heet, in het leven geroepen om een plan B uit te werken. Men zag de bui van vandaag immers al hangen.

Om de gedupeerde Arco-leden te vergoeden, denkt de regering aan een plan waarbij ze 40 procent van de inleg vergoed zouden krijgen. Dat zou zo'n 600 miljoen euro kosten. Maar vicepremier Kris Peeters (CD&V) maakt zich sterk dat er een oplossing mogelijk is waarbij de belastingbetaler niet moet opdraaien voor de kosten. CD&V is vooral vragende partner, omdat Arco ook in de christelijke zuil zat.

"Er zijn creatieve oplossingen mogelijk", zei Peeters vanochtend in een eerste reactie op het arrest. Maar hoe die er dan kunnen uitzien, daar kon Peeters nog niet op ingaan. "Het zou zeer onverstandig zijn om daar al publiek over te communiceren, terwijl er nog over moet worden onderhandeld." De werkgroep waarin de onderhandeling zullen worden gevoerd, komt vanmiddag al een eerste keer samen.

Het voorstel dat de regering de komende tijd zal uitwerken, zal in het voorjaar van 2017 worden uitgewerkt. Daarna zal het worden voorgelegd aan de Arco-coöperanten. Peeters gaat ervan uit dat zij dan in 2018 een vergoeding zullen krijgen, acht jaar na de reorganisatie van Dexia. 

Juridische cascade

Het arrest van het Europees Hof komt er omdat het Grondwettelijk Hof van België advies had gevraagd via een zogenoemde prejudiciële vraag. Het Grondwettelijk Hof had op haar beurt zo'n vraag gekregen van de Raad van State. Al die hoge rechtbanken zijn nu gebonden aan de uitspraak van het Europees Hof, waar geen beroep tegen mogelijk is. 

Deze juridische mallemolen werd in gang gezet door de gewone aandeelhouders van Dexia. Die vinden het niet kunnen dat Arco-coöperanten een vergoeding zouden krijgen, terwijl andere aandeelhouders met lege handen blijven zitten na de ontmanteling van Dexia. Juridisch trekken zij nu dus aan het langste eind.