Evacuatie van Oost-Aleppo komt opnieuw op gang

Sinds vanmiddag worden burgers en rebellen opnieuw geëvacueerd uit het oosten van Aleppo, dat omsingeld is door de troepen van de Syrische leider Bashar al-Assad. De evacuatie is al vaak onderbroken, maar lijkt nu toch beëindigd te kunnen worden.
Baladi News

Sinds twee uur vanmiddag rijden er opnieuw bussen van en naar de rebellenenclave in het oosten van de Syrische grootstad Aleppo. Die brengen er, onder toezicht van waarnemers van de Verenigde Naties, burgers en rebellen weg die dat gebied willen verlaten.

De bussen moeten doorheen gebied rijden dat gecontroleerd wordt door het leger van de Syrische leider Bashar al-Assad naar plaatsen die onder controle van de rebellen staan. Het Syrische regime is het daarmee eens, ten minste als ook sjiitische burgers uit door rebellen omsingelde dorpen in de provincie Idlib in het noordwesten veilig worden geëvacueerd.

Het is erg koud en het sneeuwt in Aleppo en volgens de Verenigde Naties zijn de meeste vluchtelingen uitgeput en verzwakt. De evacuatie is al herhaaldelijk onderbroken door spanningen tussen beide kampen, maar zou nu toch naar zijn einde lopen. Onder de geëvacueerden zijn ook gewonden van een aantal ziekenhuizen. In totaal zouden nu al 40.000 mensen in veiligheid zijn gebracht.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Assad blijft overleven

Als de evacuatie voltooid is, zal Aleppo -één van de grootste steden in Syrië- opnieuw volledig onder controle van het Assad-regime vallen. Eerder zijn ook al gelijkaardige evacuaties van rebellen en burgers uit andere steden zoals Homs en Hama en voorsteden van de hoofdstad Damascus uitgevoerd. 

Dat is ook de bedoeling van het Assad-regime, dat op die manier aan de macht blijft in wat het het "nuttige" Syrië beschouwt. Dat zijn naast Damascus de grote steden Aleppo, Homs en Hama in het centrum en noorden van Syrië, en het kustgebied met de havens Latakia en Tartus. Die laatsten zijn van strategisch belang voor de Russische marine.

Dat de rest van het land -het noorden en het oosten- dan in handen van rebellen, Koerdische separatisten of de terreurgroep IS blijft, is voor Assad nu van minder belang. Het overleven van het Baath-regime in een deel van Syrië was enkel mogelijk dankzij steun van Russische en Iraanse troepen en sjiitische milities uit Libanon en Irak.

Meest gelezen