Geen opleiding Slavistiek meer aan de KU Leuven

Wie volgend jaar een opleiding Slavistiek wil aanvatten, kan daarvoor niet meer aan de KU Leuven terecht. De universiteit schrapt de richting uit haar aanbod. Dat meldt studentenblad Veto en bevestigt decaan Jo Tollebeek. De beslissing stuit op protest.

Een oorzaak voor het wegvallen van de richting ligt bij de geldproblemen van de faculteit Letteren. Die probeert ze nu op te lossen met een financieel herstelplan. Daarnaast is er volgens de universiteit te weinig interesse voor de richting. Dit jaar telde de decaan 12 nieuwe eerstejaarsstudenten. "Studenten met een interesse in Russisch moesten ook voor Pools kiezen als tweede taal. Dat is niet meer van deze tijd", legt hij uit. "Nu zullen studenten bijvoorbeeld Russisch met Engels kunnen combineren." Tollebeek spreekt over een modernisering van de richting, maar benadrukt dat de expertise wel behouden blijft.

Oost-Europa weggedrukt

De docenten en studentenvertegenwoordigers zijn niet genoeg betrokken bij de beslissing. Pieter Boulogne, professor Russische Literatuur en Cultuur, spreekt over een tendens. "KU Leuven Campus Brussel haalde enkele jaren geleden al Russisch uit het programma", zegt hij. "Er is een kloof tussen West- en Oost-Europa en we zijn het een beetje aan het opgeven om interesse te tonen in die regio." Op de onofficiële site van de vakgroep plaatste hij een bijgewerkte affiche van de universiteit. "Ontdek jezelf, begin bij de wereld" wordt daarin "Ontdek jezelf, begin bij West-Europa".

In studentenblad Veto uit de voorzitter van de studentenvertegenwoordigers van de faculteit, Thomas Pierrart, zijn verbazing. "Op geen enkel moment zijn wij betrokken geweest bij de opmaak of discussie over het herstelplan. De beslissing rond Slavistiek is de meest drastische. Er zijn consequenties voor andere richtingen die momenteel nog onduidelijk zijn."

De studenten die momenteel aan de opleiding Slavistiek bezig zijn, zullen die wel nog kunnen afwerken.

Meest gelezen