Google herbekijkt zoekfunctie na Holocaust-rel

De Amerikaanse internetreus Google is "diep aan het nadenken" over manieren om zijn zoekrobot te verbeteren. De aanleiding voor het onderzoek is een rel over de zoekterm "Is de Holocaust echt gebeurd?". Engelstalige gebruikers van de zoekmachine kregen bij het invoeren van die vraag als eerste een website te zien die het tegendeel beweert. Google heeft intussen voor zijn Amerikaanse gebruikers de volgorde van de zoekresultaten veranderd.

Google erkent het probleem en zoekt momenteel uit hoe het zijn zoekrobot kan verfijnen. Maar, argumenteert het bedrijf, de resultaten geven een beeld van de inhoud die op het internet circuleert. Om pijnlijke incidenten als met de Holocaust-zoekterm te vermijden, wordt de zoekmachine grondig geëvalueerd.

"Dat er haatsites opduiken in de zoekresultaten betekent helemaal niet dat Google hun overtuigingen deelt", zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Het probleem kwam aan het licht toen een journaliste van The Guardian de bewuste zoekterm invoerde. Ze zocht echter ook op termen als "Zijn moslims slecht?" en "Zijn vrouwen kwaadaardig?" en viel telkens achterover van de opruiende antwoorden die dat opleverde.

Critici wijzen er dan ook op dat het weinig zin heeft om de zoekresultaten voor "Is de Holocaust echt gebeurd?" op te schonen. De zoekmethode moet fundamenteel worden aangepakt, vinden zij. Anderen stellen dan weer dat de formulering van de zoekterm ook belangrijk is. Wie zoekt op "Holocaust" zal veel nauwkeuriger resultaten krijgen, klinkt het.

Google krijgt dagelijks 5 miljard zoekopdrachten te verwerken. Recent onderzoek toonde aan dat 30 procent van de Britse tieners tussen 12 en 15 jaar op de zoekrobot vertrouwt voor het brengen van juiste informatie. Meer dan 25 procent van de 8 tot 15-jarigen geloven dat als iets op Google staat, het dan waar is.

Meest gelezen