India beboet lozen van uitwerpselen uit vliegtuigen

India heeft het gehad met vliegtuigen die menselijke uitwerpselen lozen boven bewoond gebied. Er komen onaangekondigde controles van toestellen om na te gaan of de reservoirs met menselijke uitwerpselen nog vol zijn vlak na de landing.

Al jaren komen er vanuit de residentiele wijken in de buurt van de luchthaven van de hoofdstad Delhi klachten over vliegtuigen die menselijke uitwerpselen lozen.

Een Indiase rechtbank heeft nu beslist om onaangekondigd net gelande vliegtuigen te onderwerpen aan een controle om na te gaan of de reservoirs met menselijke uitwerpselen wel vol zijn. Als wordt vastgesteld dat de tanks leeg zijn, riskeert de luchtvaartmaatschappij een boete van 50.000 roepie (zo'n 708 euro).

Een ervaren piloot zegt aan de Britse omroep BBC dat reservoirs met uitwerpselen uitzonderlijk in volle vlucht worden geleegd. Het gaat om een noodmaatregel vergelijkbaar met het legen van de brandstoftanks voor een noodlanding.

Wel komt het voor dat bevroren menselijke uitwerpselen worden geloosd uit de overloop van vliegtuigtoiletten. Dit zogenoemde "blauwe ijs" ontleent zijn naam aan de chemicaliën die worden toegevoegd om de geurhinder te beperken en het goedje sneller af te breken. 

Meest gelezen