Jambon: "Heb EU overtuigd over verzamelen passagiersgegevens"

Ons land heeft de Europese Commissie ervan kunnen overtuigen dat haar bedenkingen bij de plannen voor het verzamelen van passagiersgegevens niet langer gegrond zijn. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gezegd in de Kamer. Hij benadrukte dat er overleg komt met de sectoren en binnen Europa.

Een wetsontwerp van Jambon maakt het mogelijk passagierslijsten van alle internationale luchtvaart-, trein-, bus- en scheepvaartverkeer bij te houden in het kader van de strijd tegen terreur.

De Europese Commissie had vragen gesteld bij de haalbaarheid van het ontwerp, zeker als België als enige EU-land doorzet. De Europese richtlijn slaat immers alleen op luchtvaartgegevens, terwijl ons land het toepassingsveld fors uitbreidt. Volgens Jambon laat de Europese richtlijn wel degelijk de ruimte om het verzamelen van de passagiersgegevens naar andere transportmiddelen uit te breiden.

Hij heeft begin deze maand bovendien samengezeten met vertegenwoordigers van de Europese Commissie en hen ervan overtuigd dat hun kritiek op een oud wetsontwerp was gebaseerd. Zo is in de voorliggende wettekst geen sprake van identiteitscontrole, maar wordt alleen gecontroleerd of de naam op een identiteitskaart overeenstemt met die op het vervoersbewijs. Ook een bepaalde sanctie tegen vervoersbedrijven werd ingetrokken.

De minister beseft ook dat op een eiland werken weinig zoden aan de dijk zal brengen. "Stel dat we dit alleen zouden doen. Dat zou geen zin hebben. Om efficiënt te zijn, moeten we samenwerken met andere landen", luidde het. Hij verzekerde dat België niet het enige land is dat nadenkt over een uitbreiding. Verschillende landen zijn zich aan het groeperen om overleg met de betrokken sectoren te plegen, aldus Jambon.

Oppositie sceptisch

Ecolo-Groen blijft fel gekant tegen het wetsontwerp. Benoît Hellings en Wouter De Vriendt vinden het middel niet effectief en buitenproportioneel. "Jullie aanpak is dogmatisch. Jullie vertrekken van de mythe dat zoveel mogelijk gegevens verzamelen over zoveel mogelijk mensen zal helpen om aanslagen te voorkomen", aldus Hellings. Voor De Vriendt zou het beter zijn de middelen van de politie en veiligheidsdiensten te versterken. Ook David Geerts (SP.A) betwijfelt of de "maximalistische invulling" efficiënt zal zijn.

Hellings daagde Jambon uit één aanslag te noemen die had kunnen vermeden worden met een PNR-wetgeving. Jambon voerde aan dat dit wel gebeurd is, namelijk op Times Square in New York. "Maar ik kijk niet naar het verleden", repliceerde Jambon. "Ik kijk naar mogelijke aanslagen in de toekomst die kunnen vermeden worden".

Meest gelezen