Klopjacht op nieuwe verdachte na aanslagen Berlijn: wat weten we al?

In Duitsland is een klopjacht aan de gang op een nieuwe verdachte na de terreuraanslag in Berlijn. Dat is bevestigd door de Duitse overheid. Het gaat om een Tunesiër die bekendstaat als potentiële terrorist. Zijn portefeuille is gevonden in de stuurcabine van de truck die inreed op een kerstmarkt. De Duitse speurders zetten alles op alles om hem zo snel mogelijk te vatten.
In Duitse media circuleert een foto van de verdachte.

Het was minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière die het nieuws van de klopjacht vanmiddag bevestigde op een persconferentie. De zoektocht vindt plaats in Duitsland, maar er is ook een aanhoudingsbevel gestuurd naar het hele Schengen-gebied, wat erop wijst dat de verdachte mogelijk al Duitsland is ontvlucht. Er wordt al sinds middernacht gespeurd naar de man.

De Maizière wilde niet ingaan op de vele details in de Duitse media: "Voor ons is het belangrijk dat we verdachte vinden. Het resultaat telt, niet de snelheid waarmee gespeculeerd wordt."

Maar er is meer. De verdachte stond blijkbaar bekend bij de veiligheidsdiensten. Volgens Ralf Jäger, minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, was er eerder al een onderzoek tegen hem geopend op verdenking van het voorbereiden van een zware misdaad, en stond hij bekend als een "potentieel gevaar voor de staat". (lees door onder foto)

In de vooravond heeft de Duitse politie dan een opsporingsbericht verspreid voor de verdachte.

Verdachte stond op het punt te worden uitgewezen

De verdachte, een twintiger van Tunesische orgine, zou in juli 2015 Duitsland binnengekomen zijn via Freiburg. Daarna zou hij naar Berlijn getrokken zijn, dan naar Noordrijn-Westfalen en dan weer naar Berlijn.

Blijkbaar werd zijn asielaanvraag geweigerd en zou hij het land worden uitgezet. Hij verbleef in een uitzetcentrum in Emmerich, maar kon niet worden uitgewezen omdat zijn identiteit niet met zekerheid kon worden vastgesteld. Volgens Jäger lag de fout daarvoor bij de Tunesische autoriteiten. Hoe het ook zij, de man verdween spoorloos uit het centrum.

Tunesië heeft dan weer ontkend dat hij Tunesisch staatsburger zou zijn, maar zegt intussen samen te werken met de Duitse ambassade.

"Man gebruikte al verschillende namen"

De politie kwam de verdachte op het spoor nadat zijn portefeuille was gevonden in de stuurcabine van de vrachtwagen. Jäger houdt hier wel een slag om de arm: het is daarom nog geen uitgemaakte zaak dat de man deelnam aan de aanslag, zei hij.

De gevonden documenten werden uitgegeven in Kleef, in de westelijke deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, dicht bij de Nederlandse grens.

Het om ene Anis Amri, een twintiger die geboren is in Tataouine, in het zuiden van Tunesië. De man zou in het verleden al verschillende namen hebben gebruikt.

De verdachte zou gevaarlijk zijn en deel uitmaken van een groter radicaal netwerk. Duitse bronnen melden dat in het verleden zijn telefoon al werd afgetapt. In augustus zou hij zelfs al eens zijn opgepakt.

In Tunesië heeft de politie intussen de familie van de verdachte ondervraagd. Die reageert erg verbaasd en zegt dat ze terreur afwijst. Volgens de vader zou de verdachte wel vier jaar in de cel hebben gezeten in Italië omdat hij daar brand had gesticht in een school.

"Gezocht in ziekenhuizen"

Volgens onbevestigde bronnen zouden speurders vanmorgen ook specifiek in ziekenhuizen hebben gezocht in Berlijn en Brandenburg, want de verdachte heeft mogelijk verwondingen opgelopen.

De politie in heel het land blijft intussen koortsachtig op zoek naar de man. Op een persconferentie zei een woordvoerder van de overheid dat het "de absolute prioriteit is om de verdachte te vatten". De overheid heeft zelfs 100.000 euro veil voor tips die tot de arrestatie van de verdachte kunnen leiden. 

549 potentiële terroristen

Duitsland telt momenteel overigens 549 gevaarlijke individuen, die wel eens een terreuraanslag zouden kunnen plegen. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken in Berlijn gezegd. Ook de verdachte van de aanslag van maandagavond in de Duitse hoofdstad, Anis/Ahmed A., staat op die lijst.

Niet alle potentiële terroristen houden zich in Duitsland zelf schuil. Volgens het ministerie zijn sommigen ook ondergedoken in het buitenland. Het gaat ook niet uitsluitend om jihadisten: er zouden ook 20 extreemrechtse en 5 extreemlinkse Duitsers op het lijstje staan.

Meest gelezen