Nog nooit zoveel terrorismegeld ontdekt in België

De Belgische antiwitwascel heeft dit jaar bijna 10 miljoen euro aan vermoedelijk terrorismegeld ontdekt en gemeld aan het gerecht. Dat is een recordbedrag en vijf keer meer dan in 2011. Dat de cel meer terreurgeld op het spoor komt, is volgens de chef van de cel onder andere te danken aan de intensieve samenwerking met de banken. Dat schrijft De Tijd en wordt bevestigd aan VRT Nieuws.

De Cel voor Financiële Informatieverstrekking, kortweg CFI of de antiwitwascel komt jaarlijks ruim een miljard euro op het spoor waarvan vermoed wordt dat het is witgewassen of gebruikt wordt voor terrorisme.

Wat dat laatste betreft dit jaar al een recordbedrag van 9,9 miljoen euro gemeld aan het gerecht. Sinds de oprichting van de cel in 1993 heeft de cel nog nooit zoveel geld ontdekt dat vermoedelijk door terroristen wordt versluisd via bankrekeningen. Dit jaar en vorig jaar samen werden al meer dan 400 schimmige bankrekeningen gemeld bij het gerecht waarvan de CFI ernstige aanwijzingen heeft dat ze voor terrorisme worden gebruikt.

CFI-topman Philippe De Koster zegt dat de opvallende resultaten onder andere te danken zijn zijn aan de intensieve samenwerking met de banken en aan een betere strategie. De cel werkt nu meer op de langere termijn dan vroeger, waardoor het een beter zicht krijgt op de volledige geldstromen van organisaties die aan terrorisme gelinkt kunnen worden: vzw’s en netwerken van ronselaars die Syriëstrijders. Omgekeerd helpt de cel het federaal parket steeds meer om verdachten te lokaliseren op basis van financiële verrichtingen. Dat gebeurde bijvoorbeeld na de aanslagen in Parijs.

Nog nauwer samenwerken

Terwijl de samenwerking met de banken al sterk verbeterd is, wil De Koster nog verder gaan. “Net als in Nederland en het Verenigd Koninkrijk zou ook de Belgische antiwitwascel namen van terreurverdachten in vertrouwen moeten kunnen delen met de banken”, meent hij. “Nu moeten we de financiële instellingen per geval om info over iemand vragen, zonder prijs te geven dat die persoon ons interesseert in het kader van terrorisme." En dat moet volgens De Koster dus anders en beter kunnen.

Bankenfederatie Febelfin is alvast gewonnen voor een nog nauwere samenwerking met de antiwitwascel. “Nu doen we vooral screenings op basis van Europese sanctielijsten. Maar elke oplossing om nog meer terroristen te identificeren is welkom”, reageert Febelfin-woordvoerster Isabelle Marchand.

Meest gelezen