Overnachtingshype in Ikea: "Stop ermee"

Ikea wil dat er een einde komt aan de illegale overnachtingen die jongeren houden in de winkels van de meubelgigant. De rage startte deze zomer nadat twee Belgische jongens een filmpje hadden gepost waarin hun nachtelijke Ikea-avonturen te zien zijn.

Het moet de droom van veel kinderen zijn: eens overnachten in een Ikea-winkel. Maar Ikea heeft nu een oproep gelanceerd om dat vooral niet te doen.

Afgelopen zomer verborgen de twee jongens zich in het Gentse filiaal van Ikea in een kast tot na sluitingstijd. In de daaropvolgende nachtelijke uren verkenden ze de winkel en sprongen onder andere op de bedden. De volgende ochtend wandelden de twee doodleuk naar buiten.

Ikea-woordvoerder Steven De Smet zag er toen nog wel de humor van in. "Het is een leuk filmpje en amusant om naar te kijken, maar veilig is het natuurlijk niet", vertelde De Smet aan De Morgen.

Lees verder onder de afbeelding.

Begin van een hype

Maar het filmpje, dat met 1,7 miljoen views een hit is op YouTube, betekende het begin van een "Ikea-rage", waarbij jongeren in navolging van de Vlaamse jongens proberen om te overnachten in de winkel. Wereldwijd zijn er dit jaar al tien "illegale" slaappartijen geweest. Recent werden nog twee 14-jarige meisjes betrapt in Zweden.

De twee zullen niet worden vervolgd wegens hun jonge leeftijd, maar twee andere meisjes van 15, die in oktober betrapt werden in een Zweedse winkel, konden op minder geluk rekenen. 

"Veiligheid is prioriteit"

Ikea hoopt nu dat de trend zal gaan liggen. "We zien niet in wat er leuk is aan wat de jongeren doen", vertelde de Zweedse Ikea-woordvoerder Jakob Holdstrom aan Aftonbladet na het laatste incident.

Een Britse Ikea-woordvoerder vertelde aan BBC: "We appreciëren dat mensen geïnteresseerd zijn in Ikea en willen graag leuke ervaringen creëren, maar de veiligheid van onze medewerkers en klanten is onze hoogste prioriteit. Daarom kunnen we geen overnachtingen toelaten in onze winkels."

Bekijk hier nog eens de nachtelijke Ikea-avonturen van de Belgische jongens

Meest gelezen