Succesvolle immuuntherapie bij kanker sneller terugbetaald

Immuuntherapie bij kanker wordt vanaf 1 januari sneller terugbetaald. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) beslist. De behandeling wordt nu al terugbetaald voor patiënten met melanoom of huidkanker, maar de komende drie jaar zouden er 10.000 patiënten méér kunnen worden geholpen.

Immuuntherapie, dat wordt toegediend onder de vorm van een infuus, heeft een aantal voordelen vergeleken met andere kankerbehandelingen. Ze biedt een grotere kans op genezing, geeft zwaar zieke, soms terminale patiënten extra tijd en verbetert gevoelig hun levenskwaliteit.

Momenteel zijn in België twee immuuntherapieën op de markt. Ze worden toegepast bij een een 500-tal patiënten met melanoom of huidkanker.

Maar de behandeling is ook doeltreffend bij andere types kanker.  Minister De Block wil ze ook ter beschikking stellen voor patiënten met long- en niercelkanker en Hodgkin-lymfoom.

Concreet gaat het om één van de twee therapieën die bij ons op de markt zijn: de behandeling met het humaan monoklonaal antilichaam, nivolumab.

"Therapie een jaar sneller ter beschikking dan normaal"

Waarom was de therapie was tot dusver niet ter beschikking voor patiënten met andere types kanker?

Omdat een geneesmiddel verschillende procedures doorloopt, voor het bij de patiënt terechtkomt:

  • het farmaceutisch bedrijf doet zelf testen en vraagt dan een registratie aan, meestal op Europees niveau
  • bij de registratie volgt opnieuw een analyse, waarbij o.a. de doeltreffendheid en de mogelijke bijwerkingen worden onderzocht
  • als een farmaceutisch bedrijf wil dat een geneesmiddel in België wordt terugbetaald voor een welbepaalde ziekte -zoals huidkanker-, dan start het bedrijf een procedure bij de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen (CTG), die 12 maanden kan duren
  • als blijkt dat het geneesmiddel ook werkt bij een ander type van kanker, en het bedrijf wenst ook terugbetaling voor dat andere type kanker, dan moet het opnieuw een procedure bij de CTG starten

Voor de immuuntherapieën zal minister De Block nu een ander traject volgen: de terugbetaling zal meteen na de registratie bij het CTG starten.

"Kankerpatiënten die door deze therapieën kunnen worden geholpen, krijgen het geneesmiddel op die manier een jaar sneller ter beschikking dan normaal", zegt De Block. "Dat is belangrijk, want het gaat om zwaar zieke, soms terminale patiënten". De Block denkt dat de komende drie jaar 10.000 patiënten méér zullen kunnen worden geholpen.

De Block: "10.000 patiënten zullen hiervan beter worden"

Hoe werkt immuuntherapie?

Bij immuuntherapie worden in een laboratorium antilichamen gekweekt. In het lichaam van de patiënt binden deze antilichamen zich met de tumorcellen.

Ze maken de tumorcellen daardoor als het ware zichtbaar voor het immuunsysteem van de patiënt, dat de tumorcellen eerder niet in het vizier had. Het immuunsysteem schiet in actie en valt de antilichamen en dus tegelijk ook de tumorcellen aan.

Meest gelezen