Syrisch twittermeisje duikt op in paleis van Erdogan

Bana, het Syrische twittermeisje, heeft vanmiddag een opvallende foto op het sociale medium gezet: een foto waarop ze omhelsd wordt door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Bana Alabed, het 7-jarige Syrische meisje dat wereldberoemd werd door haar tweets vanuit Oost-Aleppo, werd eerder deze week geëvacueerd uit haar belegerde thuisstad. Samen met haar gezin werd ze naar veiliger oorden gebracht en nu is ze opgedoken in het paleis van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, in de Turkse hoofdstad Ankara. Bana werd er samen met haar familie ontvangen door Erdogan en zijn vrouw Emine.

Bana en Erdogan hebben deze opvallende ontmoeting wereldkundig gemaakt door foto’s te tweeten. Op verschillende foto’s die Erdogan op zijn officieel account publiceerde, is te zien hoe de president het meisje omhelst terwijl ze samen met haar broertje op zijn schoot zit. Op een andere foto zijn ook haar ouders te zien.

In een filmpje van de ontmoeting is te horen hoe Bana Erdogan in het Engels bedankt. “Dank u om de kinderen van Aleppo te steunen en om ons uit de oorlog te helpen. Ik hou van u”, zegt het meisje, waarop ze een knuffel krijgt van Erdogan.

Fatma, de moeder van Bana, was in Syrië een lerares Engels en zat ook achter het twitteraccount van haar dochtertje. Ze had Erdogan en zijn minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu gesmeekt om het staakt-het-vuren in Aleppo te doen naleven en hen uit de stad weg te halen. Cavusoglu verzekerde haar dat Turkije alles in het werk zou stellen om hen en duizenden in veiligheid te brengen.

Op Twitter is er meteen ook kritiek op de ontmoeting. Critici vragen zich onder andere af waarom Erdogan Bana en haar gezin vanuit Aleppo naar Turkije heeft gehaald en andere kinderen niet. Het is ook de vraag hoe het gezin de grens heeft kunnen oversteken. Details over het verblijf van het gezin in Turkije zijn er nog niet.

Meest gelezen