YouTube-ster beweert uit vliegtuig te zijn gezet omdat hij Arabisch sprak

Adam Saleh, een 23-jarige New Yorker met Jemenitische roots, beweert dat hij uit een vliegtuig van de Amerikaanse maatschappij Delta werd gezet na klachten van enkele medepassagiers die het storend vonden dat hij Arabisch sprak. De jongeman filmde de gebeurtenissen en deelde die op zijn YouTubekanaal, waar hij 2,2 miljoen volgers heeft. Hoewel hij beweerd dat zijn verhaal geen hoax is, heerst er op het internet toch twijfel. Vooral omdat hij al een aantal keren iets gelijkaardigs gedaan heeft.

De YouTubester vertelde aan The Guardian dat hij aan het bellen was met zijn moeder, toen hij van het vliegtuig werd gezet. "Normaal gezien praat ik altijd even met mijn moeder voor het opstijgen. Ze is 66 jaar oud en spreekt alleen Arabisch, dus ik sprak Arabisch met haar. Het telefoontje duurde 30 seconden."

Na het gesprek was hij met een vriend afwisselend Arabisch en Engels aan het spreken toen een vrouw zich omdraaide en zei: "Je moet Engels spreken, ik voel me heel oncomfortabel." Daarop mengden meer mensen zich in de discussie.

De vrouw die hen als eerste aansprak, uitte haar ongerustheid vervolgens ook aan het cabinepersoneel volgens Saleh. "We voelen ons niet comfortabel. Er is iets gebeurd in Duitsland. Als zij niet vertrekken, vertrek ik." Daarop moesten Saleh en zijn medereiziger het vliegtuig verlaten. Hij filmde het hele gebeuren en deelde zijn verontwaardiging op Twitter.

"Immens populair"

Op de videobeelden is te zien dat sommige passagiers duidelijk niet akkoord gaan met de gang van zaken. Anderen zwaaien hem dan weer vrolijk uit. Saleh reageert daarop erg verontwaardigd: "Jullie zijn racisten. Ik spreek een andere taal en jullie zeggen dat jullie je ongemakkelijk voelen! Ik geloof mijn eigen ogen niet".

In de eerste drie uur nadat het filmpje gepost werd, werd het al meer dan 200.000 keer geretweet.

"Geen hoax"

Delta verspreidde daarop een persbericht, waarin het haar actie rechtvaardigt. "We hadden te maken met een storende factor in de cabine die bij meer dan 20 passagiers een ongemak veroorzaakte." De maatschappij beloofde dat er een onderzoek komt naar de exacte omstandigheden van het incident. "We nemen de beschuldigingen van discriminatie heel serieus, onze cultuur vereist dat we anderen met respect behandelen."

Adam Saleh werd in 2014 nog genomineerd voor een "Shorty Award", voor zijn YouTubekanaal. Hij staat vooral bekend om zijn humoristische filmpjes. Toch gaat het in dit geval niet om een hoax, benadrukt Saleh. "Dit zijn geen grapjes, we hebben meer bewijsmateriaal dat we zullen delen."

Toch circuleren op het internet nog twijfels over het verhaal. Saleh is namelijk al een aantal keer op het vliegtuig gestapt met als bedoeling om eruit gegooid te worden. Het feit dat hij het al verschillende keren geprobeerd heeft, doet vragen rijzen bij de echtheid van dit verhaal.

Meest gelezen