1 op de 5 tachtigers aan de antidepressiva

Een tachtiger gebruikt bijna drie keer meer antidepressiva dan een dertiger. Dat blijkt uit een studie van de Christelijke Mutualiteit. "Het idee van de gelukkige oude dag gaat voor heel wat senioren niet op", zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp.

Van alle tachtigers in ons land gebruikt 17 procent antidepressiva. Bij dertigers bijvoorbeeld is dat 6 procent. "Zeer verontrustende cijfers", vindt Van Gorp. Hij had niet verwacht dat zaken als fysieke aftakeling, ziekte, eenzaamheid en de naderende dood "zo'n grote invloed hebben op de levenskwaliteit  en het welzijn van ouderen".

Vrouwen gebruiken dubbel zo veel antidepressiva: 21% van de vrouwen tussen 80 en 90 jaar oud, tegenover 11 procent van de mannen.

Antidepressiva worden ook soms voorgeschreven om pijn te bestrijden of als slaapmedicatie. De cijfers in dit onderzoek slaan echter enkel op antidepressiva voorgeschreven voor een depressie.

Pilletje is niet genoeg

De CM pleit ervoor om gezondheid niet enkel als iets fysiek te beschouwen. Ook eenzaamheid heeft immers een impact op de gezondheid. "Door een gebrek aan sociale cohesie raken ouderen te vaak geïsoleerd. Dat los je niet op met een pilletje. Beter is het om tijd te maken voor ouderen, hen te koesteren en hen lief te hebben."

Meest gelezen