2.067 horecazaken betrapt zonder witte kassa

Een jaar na de invoering van de witte kassa zijn al 2.067 horecazaken tegen de lamp gelopen omdat ze het fraudewerende kassasysteem nog niet hebben geïnstalleerd. Dat schrijft De Tijd. Er werd al voor meer dan 3 miljoen aan boetes uitgeschreven.

Inspecteurs van de FOD Financiën zijn in juli met de eerste controles gestart en gingen intussen bij 3.000 restaurants langs. "We weten wie een witte kassa zou moeten hebben en wie er nog geen geregistreerd heeft", zegt Francis Adyns van de FOD Financiën. "Daardoor kunnen we zeer gerichte controleren."

In principe moeten alleen horeca met een omzet van meer dan 25.000 euro een witte kassa installeren.

Wie betrapt wordt, moet 1.500 euro boete betalen. In totaal is al voor 3,1 miljoen euro aan boetes uitgeschreven. Bovendien staan nog zo'n 2.000 horecazaken op de radar van de inspectiediensten. Die mogen de komende maanden controle verwachten.

Een jaar na de invoering van de antifraudemaatregel telt ons land iets meer dan 17.000 geregistreerde kassa's, waarvan 11.900 in Vlaanderen. Volgens schattingen van Financiën moeten nog 1.400 horecazaken een witte kassa installeren.

Meest gelezen