Dochter Saddam Hoessein: "Trump heeft veel politieke voeling"

Raghad Hoessein, de oudste dochter van de Iraakse dictator Saddam Hoessein, heeft een zeldzaam interview gegeven aan de Amerikaanse nieuwszender CNN. Daarin geeft ze haar mening over de Amerikaanse president-elect Donald Trump, maar vertelt ook over haar vader en zijn executie.
Archieffoto : Raghad tijdens protest tegen de executie van haar vader

De 48-jarige Raghad ziet de inval van de Verenigde Staten in Irak in 2003 als een belangrijke oorzaak van de huidige chaos in het land. Haar vader Saddam Hoessein heerste tussen 1979 en 2003 over Irak, tot speciale eenheden onder leiding van de Verenigde Staten hem gevangennamen. Ze hoopt dat Donald Trump een ander soort president zal zijn.

"Klaarblijkelijk heeft deze man veel politieke voeling. Daarin verschilt hij van zijn voorgangers", zei Raghad over Donald Trump. "Hij heeft de fouten van anderen aan de kaak gesteld, vooral die in Irak. Dat betekent dat hij zich erg bewust is van de fouten die gemaakt zijn, ook in verband met mijn vader."

Tijdens de presidentiële verkiezingscampagne verklaarde Trump dat hij erg tegen de Amerikaanse inval in Irak in 2003 was. Achteraf bleek dat hij destijds wél zijn steun gaf. In een interview met het Amerikaanse Fox zei Trump een paar dagen na de inval immers dat de oorlog "vanuit een militair standpunt een enorm succes leek". Hij noemde Hoessein eerder ook een "slechte man", maar erkende dat de man goed was in het bestrijden van terroristen.

2016 Getty Images

Raghad komt ook terug op de executie van haar vader, die werd uitgezonden op de Iraakse staatstelevisie. De beelden van de dictator die opgehangen werd, gingen toen de wereld rond. "Ik heb dat nooit bekeken en ik weiger om dat te doen", zegt ze.

Banden met IS

Recent beschuldigde de Iraakse overheid de oudste dochter van Saddam Hoessein er nog van IS te steunen. Nonsens, volgens Raghad. "Het gedachtegoed van mijn familie lijkt trouwens helemaal niet op dat van extremistische groepen", meent ze. Volgens haar zorgde vader Hoessein voor een zekere stabiliteit in Irak, waardoor groepen als IS zich niet konden ontwikkelen. In de jaren na de inval werd het land een broeihaard voor terroristen.

Ze beseft dat velen haar vader beschouwen als een dictator, maar voor haar was hij "moedig en nationalistisch", "een held" en een "symbool voor miljoenen mensen". Volgens Raghad zijn zij, haar twee zussen en haar moeder nooit betrokken in de beslissingen die de mannen in de familie Hoessein maakten.

Raghad Hoessein woont momenteel in Jordanië, maar zegt te verlangen naar haar thuis, Irak. Maar ze wil enkel terugkeren als Irak opnieuw een land is dat niet meer "bezeten is door haat en wraak".

Op de foto hieronder poseert Saddam Hoessein met zijn familie. Raghad staat achter haar vader. In haar armen houdt ze haar zoon Ali.

AP1995

Meest gelezen