Videospeler inladen...

Echtgenoot slachtoffer aanslagen 22 maart: "Het is niet meer leven, maar overleven"

Mohamed El Bachiri, echtgenoot van Loubna die omkwam bij de aanslagen van 22 maart, bewijst dat er meer in een mens zit dan oneindig veel verdriet. In "De afspraak" roept hij op tot een "Jihad van liefde", als antwoord op verdeeldheid en terrorisme.

De aanslagen van Brussel hebben het leven van honderden mensen verwoest. Ook het leven van Mohamed El Bachiri zal na 22 maart nooit meer hetzelfde zijn. Hij verloor zijn vrouw Loubna in het metrostation Maalbeek en moet sindsdien - samen met zijn drie kinderen - alleen verder. Toch koestert hij geen haatgevoelens. Op een TEDx-conferentie in Nederland ontroerde hij zijn luisteraars met zijn oproep tot een "Jihad van liefde", nu herhaalt hij zijn woorden in "De afspraak".

"Elke dag is de dag na 22 maart"

"Wat ik wilde uitdrukken met mijn toespraak, was noch mijn verdriet of het feit dat ik slachtoffer ben. Ik weet dat ik niet als enige lijd. Er is zo veel leed in de wereld. Ik wilde een boodschap van liefde, menselijkheid en eenheid brengen", verklaart El Bachiri zijn speech. "Ik heb uitgedrukt wat Loubna uitdrukte. Het weerspiegelt wat de meeste moslims denken. Ze willen gewoon liefde geven en krijgen. En dromen en vooruitgaan. Iets dat eigen is aan alle mensen."

In zijn hoofd staat de datum van 22 maart gegrift. "Het leven gaat verder, maar elke dag is de dag na 22 maart voor ons. Ik denk dat andere slachtoffers er ook zo over denken. Molenbeek blijft Molenbeek. Maar het leven is totaal veranderd. Het is niet meer leven, maar overleven. Zeker voor de kinderen."

"Jihad van liefde"

Daarna kijkt El Bachiri de kijker recht aan voor zijn oproep. "Ik ben Mohamed El Bachiri, Marokkaanse Belg, moslim en Molenbekenaar. Door mijn naam, godsdienst en de trieste reputatie van mijn gemeente beschouwt een deel van de bevolking en de wereld mij als een potentiële terrorist en dat doet pijn."

Hij roept vervolgens op tot zijn "Jihad van liefde", de jihad die "het antwoord moet zijn op hen die verdeeldheid willen zaaien en geweld en terrorisme propageren." 

Herbekijk hier de ontroerende oproep van Mohamed El Bachiri

Videospeler inladen...

Meest gelezen