Felle China-hater wordt hoofd van Trumps handelsraad

Econoom Peter Navarro is door president-elect Donald Trump aangeduid om de nationale handelsraad (NTC) te leiden. Dat is een gloednieuw orgaan binnen het Witte Huis dat zich zal bezig houden met de Amerikaanse industrie en handel. Navarro tekende eerder Trumps handelsdoctrine uit staat en staat er om bekend erg kritisch te zijn voor China. Zijn aanstelling is een teken aan de wand dat Trump de machtsverhouding tussen China en de VS grondig wil hertekenen.

De gloednieuwe nationale handelsraad moet de Amerikaanse industrie aanzwengelen én jobs creëren, één van de belangrijkste beloftes van Trump tijdens zijn verkiezingscampagne. Trump wil niet alleen de regelgeving voor Amerikaanse bedrijven versoepelen, maar ook de "oneerlijke" concurrentie van onder andere Chinese fabrikanten aanpakken. Die doctrine werd voor hem uitgetekend door Peter Navarro

De 67-jarige professor, die aan het hoofd komt te staan van het nieuwe orgaan, is net als Trump, erg kritisch voor China. Dat maakte hij duidelijk in een aantal boeken. In 2012 lanceerde hij ook de documentaire "Death by China", waarin onder andere een animatie te zien was van een kaart van de Verenigde Staten dat door Chinese messen werd doorprikt en begon te bloeden.

In de documentaire raadt hij Amerikanen ook af om producten te kopen waar het label "made in China". Hij omschrijft China als een parasitaire macht zonder moraal. Door zijn aanstelling wordt het greintje hoop dat China nog had de kop ingedrukt. In China dacht men dat het ondanks de uitspraken van Trump over China allemaal zo'n vaart niet zou lopen en de relatie met de VS wel overeind zou blijven. Verkeerd gedacht dus.

(Lees verder onder de video.)

"Death by China" - Navarro's documentaire over China

Ook miljardair Icahn vervoegt team-Trump

Naast Navarro, zal ook de 80-jarige miljardair en investeerder Carl Icahn meewerken aan het versterken de Amerikaanse industrie en handel. Hij is door Trump aangesteld als adviseur voor de hervorming van de wet- en regelgeving. Net zoals de president-elect, wil de Amerikaanse miljardair opnieuw meer banen naar de VS halen. Hij gaat Trump daarom helpen om komaf te maken met de "destructieve regelgevingen voor jobs", die "de economische groei tegenhouden." Bedrijven die het land bijvoorbeeld via een fusie verlaten om zo een fiscaal voordeel binnen te halen, moeten volgens Icahn worden aangepakt

Icahn werd in de jaren 80 bekend in Wall Street door zijn zogenoemd "vijandige" overnames van enkele bedrijven. Dat betekent dat hij aandelen heeft gekocht in een vennootschap of bedrijf, terwijl die laatste daar zelf niet heeft om gevraagd óf zelfs heeft proberen tegen te houden dat de aandeelhouders hun aandelen aan Icahn doorverkochten. De nieuwe adviseur van Trump staat ondertussen op de 43e plaats op de Forbest-lijst van miljardairs.

Meest gelezen