Hebben de Duitsers het onderzoek na de aanslag verkeerd aangepakt?

Anis Amri, de 24-jarige Tunesiër die verdacht wordt van de aanslag in Berlijn, was geen onbekende bij de Duitse veiligheidsdiensten. Hij werd een tijdlang in de gaten gehouden omdat hij een overval zou hebben voorbereid, om met de opbrengst daarvan wapens te kopen. Verschillende Duitse media uiten intussen kritiek op de manier waarop de autoriteiten het onderzoek na de aanslag hebben aangepakt.

Twee dagen na de aanslag op de kerstmarkt waarbij 12 doden zijn gevallen heeft de Duitse politie een Europees opsporingsbevel voor Amri verspreid. Blijkbaar zijn zijn identiteitsdocumenten teruggevonden in de stuurcabine van de Poolse vrachtwagen waarmee hij zijn aanslag heeft gepleegd.

Nochtans hebben de onderzoekers zich vlak na de aanslag eerst gericht op een verdachte van Pakistaanse origine, maar hem hebben ze weer moeten laten gaan omdat hij niet bij de aanslag betrokken bleek te zijn. "Het heeft een hele tijd geduurd voor de politie zich op Amri heeft gefocust en hem als een verdachte is gaan beschouwen", schrijft de Süddeutsche Zeitung.

Geen onbekende

Nochtans was Amri geen onbekende. Tussen maart en september werd hij in Berlijn gevolgd. Hij zou een overval hebben gepland om wapens te kunnen kopen waarmee hij een aanslag wilde plegen. In september is dat onderzoek echter weer stopgezet omdat er niet voldoende sluitend bewijs is gevonden. Er werden alleen bewijzen gevonden voor drugshandel in een park en een vechtpartij in een kroeg.

Volgens Rolf Jaeger, minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, werd Amri in de gaten gehouden in verband met mogelijke terroristische activiteiten. Volgens Süddeutsche Zeitung had Amri ook contact met een haatprediker die vorige maand al is aangehouden. Een nota van de politie geeft aan dat hij zes verschillende identiteiten heeft gebruikt.

Vóór hij naar Duitsland kwam, heeft hij in Italië ook vier jaar in de cel gezeten wegens brandstichting. Dat heeft zijn vader bevestigd aan de Tunesische radiozender Mosaïque FM.

Al 7 jaar in Europa

Nog volgens zijn vader is Amri zeven jaar geleden als minderjarige illegaal naar Italië vertrokken. Zijn asielaanvraag in Duitsland was trouwens afgewezen, maar zijn uitzetting werd geblokkeerd omdat Tunesië tegenwerkte.

"De autoriteiten hadden hem in het vizier, maar toch kon hij hen ontglippen", stelt Der Spiegel vast. "Hoe komt het dat iemand als de Tunesische verdachte een kat-en-muis-spel met de autoriteiten heeft kunnen spelen in verband met zijn uitwijzing?", vraagt de krant Darmstädter Echo zich af. De Süddeutsche Zeitung vindt dat er fouten zijn gemaakt en dat Amri onvoldoende is opgevolgd.

Meest gelezen