Het wordt een druilerige maar zachte Kerstmis

Nee, dat het geen witte kerst gaat worden, zagen we al een tijdje aankomen. We zullen het zondag moeten stellen met een groene kerst, of is het eerder een grijze kerst? De weerkaarten voorspellen een zwaarbewolkte dag met af en toe neerslag en wind. De temperaturen vallen wél mee voor de tijd van het jaar: tot 12 graden, zacht weer dus.
© SWNS.com

Zaterdag wordt overwegend droog met opklaringen en hoge wolkenvelden. In het zuidoosten van het land blijft het waarschijnlijk grijs en nevelig. De temperaturen stijgen naar 6 tot 10 graden bij een matige zuidwestenwind. Tijdens kerstnacht wordt het zwaarbewolkt met later kans op wat lichte regen of motregen. Op Kerstmis is het zwaarbewolkt en winderig maar zacht, met af en toe wat lichte neerslag. De temperaturen bereiken 7 tot 12 graden.

Geen sneeuw in Scandinavië

Geen witte kerst dus. Zelfs niet in Scandinavië dat zich momenteel in een vrij strakke Atlantische storing bevindt met kans op sneeuw. Maar tegen het kerstweekend zitten ze daar weer in een brede warme sector. Van Noord- tot Zuid-Europa, of van Oslo tot Rhodos, blijft het in het algemeen (zwaar)bewolkt met kans op regen of buien. In Moskou bengelen de temperaturen rond het vriespunt en is er zondag kans op lichte sneeuwval.

Vorige winter pas in januari prijs

Een strenge winter laat voorlopig op zich wachten. We kregen vorige winter pas de eerste sneeuw in de Ardennen midden januari. Sommige delen in Europa, zoals Italië, Kroatië en Slovenië, kregen eind april nog een pak late sneeuw.

Laatste witte kerst niet lang geleden

De laatste witte kerst in ons land dateert van 2010. Wanneer is er sprake van een witte kerst? Als in Ukkel op kerstochtend een gesloten sneeuwdek gemeten wordt. Dat gebeurde op 25 december 2010, toen bedroeg het sneeuwdek 16 centimeter. In 2009 hadden we bijna een witte kerst. Toen lag er 3 centimeter in Ukkel, maar de sneeuw smolt weg in de loop van de dag.

Een landelijke witte kerst werd het echter niet in 2010. Aan zee en in bepaalde regio's in West-Vlaanderen lag geen of minder dan 1 centimeter sneeuw. De laatste "landelijke witte kerst" dateert van 1964.

Meest gelezen