Ikea-slaper: "We kijken ernaar uit om dit aan onze kleinkinderen te vertellen"

Ikea kampt met een overnachtingshype. En die startte met twee Belgische jongens en hun nachtelijke avonturen in het Gentse Ikea-filiaal. Florian Van Hecke, één van de twee Ikea-slapers vertelt het hoe en waarom van hun avontuur: "We kijken er al naar uit om dit aan onze kinderen en kleinkinderen te vertellen".

Een nachtje logeren in Ikea. Voor veel kinderen en jongeren is het waarschijnlijk een wilde droom, maar voor Bram Geirnaert en Florian Van Hecke werd die droom afgelopen zomer werkelijkheid. Ze sloten zich vlak voor sluitingstijd op in een kast en konden zo een hele nacht ongestoord in het Gentse Ikea-filiaal rondsluipen.

Florian Van Hecke vertelt in "De wereld vandaag" op Radio 1 over het avontuur. "Vooraf hebben we veel research gedaan en gekeken in welke problemen we zouden kunnen geraken. Maar uiteindelijk hebben we gezegd: "we moeten dit doen, we gaan er spijt van hebben als we het niet doen." We kijken er al naar uit om dit aan onze kinderen en kleinkinderen te vertellen."

Iets strafbaars hebben de twee volgens Van Hecke alvast niet gedaan. "Het parket heeft laten weten dat we niets strafbaars hebben gedaan, omdat we al binnen waren voor sluitingstijd. Er kan dus geen sprake zijn van inbraak."

Wereldwijd navolging

Wat de twee wel op hun geweten hebben? Ze werden het voorbeeld voor heel wat jongeren wereldwijd. Het filmpje van hun nachtelijke avonturen ging viraal. En hoe: maar liefst 1,7 miljoen keer werd de video op YouTube al bekeken.

"Ikea heeft ons na het filmpje nooit zelf gecontacteerd. Enkel via het nieuws hebben we vernomen wat ze van onze actie vonden, namelijk dat het een leuk filmpje was. Tegelijk hoopten ze dat we niemand zouden inspireren, omdat ze de veiligheid niet kunnen garanderen." Maar daarin heeft de meubelgigant zich toch vergist. De twee jongens kregen niet alleen veel views op Youtube, maar ook heel wat navolgers. Zo veel dat Ikea jongeren nu oproept om niet in de winkels te overnachten.

"Het leven is één grote YouTube-video"

Van Hecke benadrukt dat ze Ikea niet willen provoceren en roept tegelijk op om niet in zijn voetsporen te treden. "We zijn blij dat we mensen inspireren, maar we willen niet zozeer dat mensen overnachten in Ikea. We willen vooral een boodschap uitdragen, namelijk dat je het leven ten volle moet benutten. We bekijken het leven als één grote YouTube-video. Als het gedaan is, heb je geen tweede kans om hem opnieuw te maken. En hij moet het bekijken waard zijn, dus maak er iets van."

Meest gelezen