Iran bestelt honderd vliegtuigen bij Airbus

IranAir heeft een contract getekend voor de bestelling van een honderdtal vliegtuigen bij de Europese constructeur Airbus. Eerder had IranAir ook al 80 toestellen besteld bij de Amerikaanse tegenhanger Boeing. Het einde van de internationale sancties tegen Iran maakt die contracten mogelijk.
AP2010

Het contract van vandaag lag a lang op de tafel, maar is nu ondertekend. Het gaat om toestellen van het type A320, A330 en de nieuwere A350. Die hebben normaal een waarde van 18 miljard dollar, maar wellicht zijn er kortingen gegeven.

De eerste leveringen zouden begin volgend jaar al kunnen gebeuren. IranAir heeft haast, want de maatschappij vliegt nu met verouderde toestellen en heeft een niet zo veilige reputatie. Dat komt omdat Iran al sinds de islamitische revolutie van 1979 gebukt gaat onder sancties, vooral vanwege de Verenigde Staten, maar ook andere landen.

Door het akkoord waarbij Iran internationale controles om zijn kernprogramma toelaat, zijn de meeste internationale sancties tegen het land opgeheven en kan Iran dus opnieuw vliegtuigen bestellen.

Eerder had IranAir ook al eens 80 toestellen besteld bij de Amerikaanse constructeur Boeing. Het gaat om het grootste contract tussen een Iraans en een Amerikaans bedrijf sinds 1979. Daar hangt nog wel een schaduw over die deal, want de toekomstige Amerikaanse president Donald Trump wil het akkoord met Iran opnieuw bekijken en dan kan Boeing mogelijk naast die deal grijpen.

Meest gelezen