Kamer zet licht op groen voor verzamelen passagiersgegevens

In het parlement is de wet goedgekeurd die ons land toelaat de passagierslijsten van alle internationale luchtvaart-, trein-, bus- en scheepvaartverkeer bij te houden. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon wil dat die gegevens in Europa uitgewisseld worden om terrorisme te bestrijden. Dat zal zeker niet voor morgen zijn.

Het federale parlement heeft het licht op groen gezet voor de zogenaamde PNR-wet. Dat is de wet die het mogelijk maakt om passagierslijsten van alle internationale luchtvaart-, trein- bus- en scheepvaartverkeer bij te houden in het kader van de strijd tegen terreur.

De passagiersgegevens moeten binnenkort terechtkomen in een databank bij Binnenlandse Zaken. Alleen politie- en veiligheidsdiensten krijgen toegang tot die databank want het dient als een bijkomend instrument om de bewegingen van mogelijke terroristen te controleren.

Ons land is het eerste Europese land dat ook passagierslijsten vraagt van het internationale busverkeer. De komende maanden wordt met alle betrokken sectoren overlegd hoe dit praktisch kan worden uitgewerkt.

Jambon wil uitwisseling in heel Europa

Minister van Binnenlandse Zaken pleit al een hele tijd om de maatregel in te voeren in heel Europa. De Europese Commissie stelt vragen bij de haalbaarheid van het plan. België is voorlopig de enige lidstaat van de EU die het bijhouden van passagiersgegevens in de luchtvaart fors uitbreid naar trein-, bus- en scheepvaartverkeer.

Volgens Jambon kan de Europese richtlijn voor het bijhouden van passagiersgegevens uitgebreid worden. Zowel Groen als SP.A zijn gekant tegen de nieuwe wet. "Het is een mythe dat zoveel mogelijk gegevens verzamelen aanslagen kan voorkomen", meldt Groen.

Meest gelezen