Klopjacht, maar nog geen arrestaties in Duitsland

In Duitsland zoekt de politie nog altijd naar de dader of daders van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn. Er zijn vandaag een aantal politieacties en huiszoekingen geweest, maar het federaal parket zegt dat er nog altijd niemand gearresteerd is. Wel is bevestigd dat vingerafdrukken die in de truck gevonden zijn van de verdachte Anis Amri zijn.

Het was een erg korte mededeling door de woordvoerster van het federaal parket in Duitsland vanavond. Ze bevestigde dat de vingerafdrukken van de Tunesische verdachte Anis Amri inderdaad in de vrachtwagen op de kerstmarkt in Berlijn zijn gevonden. Daardoor wordt hij nu zeker beschouwd als de dader van de aanslag. Eerder had minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) dat al bekendgemaakt. Tegen Anis Amri is nu een aanhoudingsbevel uitgevaardigd.

Nieuw is dat het parket bevestigt dat er vandaag huiszoekingen zijn geweest in Dortmund in de deelstaat Noordrijn-Westfalen op plaatsen waar de verdachte zich eerder bevonden zou hebben. Er zijn daarbij echter geen arrestaties verricht. Er is ook een politieactie geweest in een busstation in Heilbronn in de zuidelijke deelstaat Baden-Württemberg, maar ook daar is blijkbaar niemand opgepakt. 

Het gerucht over de vingerafdrukken circuleerde al sinds vanmiddag in de Duitse media. En er zijn nog meer geruchten die de ronde doen in de Duitse media, zo zegt VRT-journalist Jeroen Reygaert. "Der Spiegel ontdekte dat Amri zich maanden geleden al als zelfmoordterrorist had aangeboden bij haatpredikers. Hij zou ook informatie over wapens gezocht hebben. Meer en meer wordt duidelijk dat Amri wel degelijk de dader zal zijn." 

(Lees verder onder foto)

Verdachte in Denemarken?

De Duitse politie heeft de controles aan de grensovergangen met België en Nederland in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen opgevoerd na de aanslag. Dat maakte een politiewoordvoerder bekend.

De klopjacht op Anis Amri wordt trouwens niet alleen in Duitsland gehouden. De Deense politie heeft de haven van Grenaa doorzocht na een tip die gisteren was binnengelopen. De ordediensten schakelden daarbij een helikopter en hondenpatrouilles in.

Een veerboot met bestemming Varberg, in Zweden, liep enkele uren vertraging op omdat alle passagiers en voertuigen werden gecontroleerd, voor ze konden inschepen.

De Deense politie zegt dat de politiepatrouilles in het gebied zullen blijven, terwijl de Europese zoektocht naar Amri voortduurt.

Italiaans slachtoffer

Intussen is bevestigd dat er onder de dodelijke slachtoffers van de aanslag een Italiaanse vrouw te betreuren is. Angelino Alfano, minister van Buitenlandse Zaken van Italië, zei vandaag dat het Italiaanse slachtoffer een vrouw van 31 was die al jaren in Berlijn woonde en werkte. Ze werd door de vrachtwagen geschept toen ze aan het kerstshoppen was.