Oud-danser en choreograaf Mikhail Baryshnikov wil Let worden

De bekende danser, choreograaf en acteur Mikhail Baryshnikov heeft een aanvraag ingediend om de Letse nationaliteit te krijgen. Baryshnikov werd in 1948 geboren in Riga, dat destijds deel uitmaakte van de Sovjet-Unie. De laatste jaren heeft hij de banden met zijn geboorteland weer aangehaald.
Baryshnikov in 1976

Mikhail Baryshnikov werd in Riga geboren uit Russische ouders. Zijn vader was in Letland gestationeerd in het kader van de Russische bezetting van het land. Hoewel zijn jeugd in Riga om die reden niet erg gemakkelijk was, heeft Baryshnikov naar eigen zeggen wel altijd een zeer sterke band met zijn geboorteland gehad.

Baryshnikov studeerde klassieke dans in Riga en Leningrad (het huidige Sint-Petersburg) en was in de jaren 60 en 70 een gevierd balletdanser. In 1974 liep hij tijdens een tournee in Canada over naar het Westen. Hij vroeg er asiel aan en vestigde zich nadien in de VS. De laatste decennia trad de oud-danser vooral in het voetlicht als acteur, onder meer in de televisieserie "Sex and the city".

Baryshnikov trad de voorbije jaren verschillende keren in Riga op met een onemanshow en trok daarbij volle zalen. In zijn motivatiebrief voert hij aan dat hij door het verkrijgen van de Letse nationaliteit hoopt bij te dragen aan de ontwikkeling van het land, onder meer op het vlak van de mensenrechten. Baryshnikov heeft tegenwoordig de Amerikaanse nationaliteit. Maar omdat zowel de VS als Letland de dubbele nationaliteit aanvaardt, zou hij die ook kunnen behouden. Het is het Letse parlement dat zijn aanvraag moet goedkeuren.

Meest gelezen