Overheid vraagt steeds vaker gegevens van gebruikers op bij Facebook

Internetreus Facebook krijgt ook in ons land steeds vaker de vraag van de overheid om gebruikersgegevens te mogen inkijken. In de eerste helft van dit jaar ging het om 420 aanvragen, een stuk meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De meeste verzoeken gebeuren in het kader van een gerechtelijk onderzoek.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

De overheid deed in de eerste helft van dit jaar in totaal 420 keer een aanvraag om meer informatie te verkrijgen. In ruim 86 procent van de gevallen ging Facebook op de vraag in. Het bedrijf benadrukt dat het enkel op de vraag ingaat als de vraag ook wettelijk gegrond is. Vragen die te vaag zijn worden verworpen, of er wordt meer info gevraagd.

397 van de vragen vanwege de overheid gebeurden in het kader van een strafrechtelijk onderzoek, bijvoorbeeld bij een overval of een ontvoering. Daarbij werd informatie opgevraagd over 641 accounts en/of gebruikers.

Maar in 23 gevallen ging het om een noodsituatie. En werd de vraag gesteld omdat snel informatie nodig was over mensen die in levensgevaar of in een andere gevaarlijke situatie verkeerden. Die aanvragen hadden betrekking op 33 accounts en/of gebruikers.

In de meeste gevallen vraagt de overheid Facebook om de identiteit van een gebruiker of het ip-adres waarmee op een account is ingelogd.

Stijgende trend

Facebook geeft geen details over de individuele gevallen, maar het is wel duidelijk dat de overheid steeds vaker een beroep doet op Facebook. In dezelfde periode vorig jaar werd maar 290 keer een aanvraag gedaan.

Ook in andere landen doet de overheid steeds vaker een beroep op internetbedrijven als Facebook, Twitter en Google om informatie te verkrijgen.

Meest gelezen