Poetin wil Russisch nucleair wapenarsenaal opnieuw versterken

De Russische president Vladimir Poetin heeft verklaard dat hij de Russische nucleaire verdediging opnieuw wil versterken. Dat melden persagentschap AFP en enkele Russische nieuwsagentschappen. Zo wil hij zich kunnen verdedigen tegen mogelijke afweerraketten, zoals tegen het raketschild dat Washington mogelijk in Oost-Europa wil plaatsen.

"We moeten de strategische nucleaire kracht versterken, zodat we raketten kunnen ontwikkelen die bestand zijn tegen een al bestaand of toekomstig antiraketschildsysteem", zou Poetin gezegd hebben op een bijeenkomst met de defensiediensten. Hij zou daaraan toegevoegd hebben dat Rusland ook de niet-nucleaire kracht moet versterken om "militaire dreigingen te kunnen neutraliseren".

De Russische nucleaire strijdkrachten bestaan uit strategische bommenwerpers, intercontinentale ballistische raketten en kernonderzeeërs. De modernisering ervan is volgens Poetin voor "60 procent" voltooid.

"Europa moet zich geen zorgen maken"

Het Russische staatshoofd kondigde al in juni vorig jaar aan dat de kernstrijdkrachten over meer dan 40 nieuwe intercontinentale raketten zullen beschikken, ook om "de meest gesofisticeerde luchtverdedigingssystemen" te doorbreken.

In juni verklaarde Poetin nog in een interview dat het Westen zich geen zorgen moet maken over Rusland. "Enkel een gek - en dat enkel in een droom- kan zich inbeelden dat Rusland plots de NAVO zou aanvallen", stelde Poetin toen. "We hebben andere zaken aan ons hoofd." In dat bewuste interview met een Italiaanse krant verklaarde hij toen ook dat Rusland zich enkel wil verdedigen tegen buitenlandse bedreigingen.

Meest gelezen