Politie mag databank DIV raadplegen om verkeersboetes uit te schrijven

De politie kan weer volledig wettig flitsboetes uitschrijven. De privacycommissie heeft de politie namelijk toestemming gegeven om de databank DIV te raadplegen, om zo geflitste nummerplaten te kunnen koppelen aan de eigenaars van de voertuigen.

Het Hof van Cassatie besliste op 13 december dat elke verkeersboete die de politie uitschrijft enkel en alleen op basis van een nummerplaat - dus zonder de bestuurder tegen te houden - onwettig was. De politie had een machtiging nodig van de privacycommissie om toegang te krijgen tot de persoonsgegevens van de Kruispuntbank Voertuigen.

Na de arresten van het Hof van Cassatie diende de politie nog dezelfde dag een machtigingsaanvraag in bij de privacycommissie, die de aanvraag via een spoedprocedure behandeld heeft.

Het sectoraal comité van de federale overheid, opgericht binnen de privacycommissie, heeft beslist dat de politie zo'n machtiging krijgt. Daardoor mogen ze de DIV-databank raadplegen om geflitste nummerplaten te koppelen aan de eigenaars van de voertuigen. 

"Op basis van zijn analyse machtigt het sectoraal comité de mededeling van persoonsgegevens van de DIV aan de politiediensten, mits eerbiediging en binnen de beperkingen van de toepasselijke wettelijke en reglementaire bepalingen", klinkt het.

Het comité zal deze beslissing meedelen aan het controleorgaan op de politionele informatie.

Meest gelezen