Prins Charles: "Populisme en religieuze vervolging roepen echo's donkere jaren 30 op"

In een opmerkelijke radiotoespraak waarschuwt de Britse kroonprins Charles voor de gevaren van populisme en religieuze vervolging wereldwijd. Hij trekt daarbij parallellen met "de donkere dagen van de jaren 30".

Hij heeft het hart op de tong, ook wat actuele of delicate thema's betreft: de Britse kroonprins Charles. Vandaag maakt hij die reputatie eens te meer waar met een kersttoespraak in de rubriek "Thought for the day" van het programma "Today" op Radio 4 van de BBC. Daarin breekt hij een lans voor religieuze diversiteit en tegen extremisme en populisme.

"Mensen beseffen te weinig op welke schaal religieuze vervolging wereldwijd plaatsvindt", zegt hij. "Ook de gevolgen van deze vervolging dringen te weinig door. Volgens de VN waren vorig jaar liefst 65,3 miljoen mensen op de vlucht. Dat is bijna zoveel als de volledige bevolking van het Verenigd Koninkrijk."

"Horror van het verleden niet herhalen"

"Het lijden van deze mensen stopt niet wanneer ze in een vreemd land hulp zoeken. We kijken toe hoe wereldwijd populistische groeperingen groeien en zich steeds agressiever opstellen tegenover religieuze minderheden. Dit roept bijzonder verontrustende echo's van de donkere dagen van de jaren 30 op."

Vervolgens haalt Charles WO II en de massale uitroeiing van Joden aan. "Dat we bijna zeventig jaar later nog steeds zo'n vreselijke vervolging kennen, is niet te vatten. We zijn het de mensen die hebben geleden en zijn gestorven verschuldigd de horror van het verleden niet te herhalen."

"Welk religieus pad we ook volgen, de bestemming is dezelfde"

"Normaal herdenken we met Kerstmis de geboorte van Jezus. Misschien kunnen we dit jaar ook stilstaan bij het kerstverhaal en hoe de heilige familie op de vlucht ging voor een gewelddadige vervolging. Ook toen de profeet Mohammed van Mekka naar Medina vluchtte, deed hij dat opdat hij en zijn volgelingen hun geloof vrij konden belijden."

"Welk religieus pad we ook volgen, de bestemming is dezelfde: onze naasten waarderen en respecteren en hun recht aanvaarden de liefde van god op hun eigen, vredevolle manier te beantwoorden."

Het is al de derde keer dat Charles een toespraak in "Today" geeft. De integrale tekst kan u hier lezen (Engels).

Meest gelezen