Gentenaars mogen 1,3 miljoen euro besteden aan zelfgekozen projecten

Gent geeft haar inwoners 1,3 miljoen euro voor eigen projecten. Dat bericht De Morgen. Welke projecten werkelijkheid worden, dat beslissen de Gentenaars zelf door middel van een stemming.

Een stadsstrand langs de Leie, kunst in het Citadelpark of een gedeelde moestuin: alle ideeën die niet politiek of commercieel zijn, worden toegelaten. Elke Gentenaar ouder dan 14 kan vanaf begin oktober zijn of haar stem uitbrengen. Wie stemt, moet drie projecten uitkiezen.

De projecten die het halen kunnen 20.000 tot 150.000 euro binnenhalen. "Ruwe ideeën zijn ook welkom", zegt Jelle Monstrey van de dienst Beleidsparticipatie. "We gaan mensen begeleiden om die in een project te gieten."

De stad is al langer bezig met burgerparticipatie. Op dit moment kunnen burgers al voorstellen indienen voor kleinschalige wijkinitiatieven. "Maar die projecten kunnen maximum 2.500 euro binnenhalen."

Niet de eerste stad

Gent is niet de eerste die met een dergelijk initiatief op de proppen komt. Veel steden hebben hun eigen manier om het burgerbudget te besteden. In het district Antwerpen beslissen de burgers al sinds 2014 over de verdeling van 10 procent van de jaarbegroting, zo'n 1,1 miljoen euro. In oktober vond daar nog een burgerbegrotingsfestival plaats, waar inwoners hun keuze konden maken over projecten voor volgend jaar. De projecten die het haalden waren onder andere fitnesstoestellen in het openbaar en training om samen te tuinieren.

Ook de Parijzenaars beslisten dit jaar voor de derde keer hoe ze 100 miljoen van het burgerbudget konden besteden. In Parijs nam slechts 3 procent van de bevolking deel aan de stemming. In Gent willen ze dat voorkomen met een Burgerbudgetbus, die de volgende maanden zal langskomen in Gentse wijken waar de participatie traditioneel lager is. Op die manier willen ze iedereen betrekken bij het initiatief. "Ook op de parkings van warenhuizen zal die bus halt houden", legt Monstrey uit. "Daar kan je alle soorten mensen bereiken. De minst bereikbare hebben vaak wel goede ideeën hoe het beter kan."

Vanaf nu tot 31 maart 2017 is het mogelijk voorstellen in te dienen.

Meest gelezen