Talent als mama of papa testen? Haal een levensechte babypop in huis

Wie een kind overweegt en zich afvraagt wat daarbij komt kijken of wie zwanger is en al even wil oefenen, kan in Leuven terecht voor een "realcare baby". Het Huis van het Kind en Fara lenen deze levensechte babypoppen uit aan iedereen die wil weten wat het is om voor een pasgeboren kind te zorgen.

Het is een mijlpaal voor iedereen die ervoor kiest of die het overkomt: voor het eerst moeder of vader worden. Toch voelen vele aanstaande of kersverse ouders zich te weinig voorbereid op de taak die hen wacht. Om hen een handje te helpen, lenen het Huis van het Kind in Leuven en het informatiepunt over zwangerschapskeuze Fara sinds enige tijd zogenoemde "realcare baby's" uit.

"Het gaat om levensechte poppen", legt opvoedconsulent Hilde Devadder van het Huis van het Kind aan deredactie.be uit. "Ze doen alles wat een echte baby doet. Ze ademen en ze wenen. Ze hebben ook behoeftes. Zo moeten ze eten en verse luiers krijgen, maar even goed hebben ze nood aan troost en affectie."

"Potentiële of aanstaande ouders kunnen zo aan den lijve ondervinden wat het is om voor een pasgeboren baby te zorgen. In principe doen ze dat vijf dagen lang. Nadien krijgen ze een rapport met een evaluatie van hun prestaties. Hebben ze de pop voldoende getroost? Kreeg de pop voldoende te eten?"

Tienermoeders

Hoewel ook particulieren bij het Huis van het Kind of Fara kunnen aankloppen om zo'n pop te lenen, zijn het tot nog toe vooral organisaties die dat doen. Zij geven ze dan vervolgens enkele dagen mee aan koppels of vrouwen die een kind verwachten of een overwegen.

"Zeker voor mensen met weinig leerervaring zijn ze nuttig", zegt Devadder. "Het gaat dan vooral om mensen met een moeilijke maatschappelijke positie. Ook voor aanstaande tienermoeders zijn ze interessant."

Dat laatste bevestigt Kirsten Elen. Zij is stafmedewerker bij Fara. "Laat kreeg ik een vormingsmedewerker over de vloer die een zwanger tienermeisje begeleidt", vertelt ze. "Zij heeft de pop uiteindelijk twee dagen in huis genomen. Het meisje was erg enthousiast. Ze had de pop een naam en kleertjes gegeven. De ervaring heeft haar veel vertrouwen gegeven als toekomstige moeder. Ook haar omgeving en begeleiders hebben ondervonden dat ze de zorg aankan."

Tot nu toe zijn de poppen vooral aan organisaties in een rond Leuven uitgeleend. Toch zijn ze ook voor mensen of organisaties in andere provincies beschikbaar.

Meest gelezen