Terugblik 2016 - Murtaza en Reza: "We dromen van onze familie"

2016 was een jaar als geen ander. Dat zag u al in ons Jaaroverzicht op Eén, waarin Wim De Vilder en Goedele Wachters gingen praten met mensen voor wie het afgelopen jaar een keerpunt was. Een aantal van die verhalen krijgt hier extra aandacht. Vandaag gaan we dieper in op het verhaal van Reza en Murtaza, twee minderjarige Afghaanse vluchtelingen. Zij zijn na een lange reis aangekomen in Poelkapelle. Of ze daar kunnen blijven, weten ze nog niet.

Ook in 2016 waagden duizenden vluchtelingen de gevaarlijke tocht naar Europa. Ze kwamen vaak uit Syrië, maar minder bekend zijn de vele vluchtelingen uit Afghanistan. Vaak vluchten ze een eerste keer naar buurland Iran, maar daar worden ze meer en meer aanzien als “de oorzaak van alle kwaad”. Ze worden gediscrimineerd en bedreigd en dus zetten ze hun vlucht voort.

Dat was ook zo voor Murtaza (16) en Reza (16). Op jonge leeftijd verlieten ze hun geboorteland Afghanistan. Ze trokken naar Iran, maar het leven daar bleek al even ondraaglijk. Via Turkije ging het via een nachtelijke boottocht naar Griekenland.

Veilig, maar...

Ze verblijven in het asielzoekerscentrum van Poelkapelle, samen met 200 anderen. Ze zijn hier alleen, zonder familie. Reza zag zich genoodzaakt om alleen te vluchten en Murtaza raakte zijn familie kwijt tijdens de gevaarlijke tocht naar Europa.

In Poelkapelle gaan ze naar school. Ze krijgen wat zakgeld om een uitstapje te maken naar Ieper of Roeselare. Murtaza gaat graag zwemmen of naar de bibliotheek. Reza gaat fitnessen en hij is heel creatief. Hij tekent graag, maakt foto’s en zingt rapteksten. Net als zijn vader zou hij graag steen bewerken, maar eerst wil hij een stage doen in de verzorging.

Ze zijn graag in België, maar het gemis van hun familie blijft en knaagt. Eten is een uitgesproken Afghaans familiegebeuren en dus doen ze dat zo veel mogelijk samen met vrienden. Liefst bonen in tomatensaus, een van hun lievelingsgerechten.

Dromen

Murtaza en Reza weten nog niet of ze in België kunnen blijven na hun 18. Hun procedure loopt nog. Maar ze hebben dromen. Reza wil beter leren tekenen, hij wil zijn Nederlands verbeteren en in België blijven. Murtaza wil ICT gaan studeren. Maar bovenal verlangen ze naar hun familie. Als Murtaza daaraan denkt, fonkelen zijn ogen.

Meest gelezen