"95 procent van aanslagen in West-Europa verijdeld"

In West-Europa wordt 95 procent van de aanslagen die worden voorbereid ook daadwerkelijk voorkomen. Dat zegt onderzoekster Willemijn Aerdts van de Universiteit Leiden aan onze redactie. Aerdts is experte op het vlak van inlichtingendiensten. Vandaag zijn nog aanslagen verijdeld in Duitsland en Australië.

Hoeveel aanslagen worden voorkomen?

We denken dat zo'n 95 procent van de aanslagen in West-Europa effectief worden verijdeld. Dat cijfer is gebaseerd op onderzoek en informatie uit open bronnen zoals krantenartikels. Het gaat dan over mensen die worden opgepakt voor ze iets daadwerkelijk kunnen ondernemen.

Absolute cijfers hierover bestaan er niet. Je weet alleen dat een aanslag niet is gepleegd.

Leveren de inlichtingendiensten goed werk op het vlak van terreurbestrijding?

Ik denk het wel, ja. Het probleem is dat inlichtingendiensten niets kunnen zeggen als het goed gaat. Ze kunnen namelijk niet naar buiten komen met gevoelige informatie. Maar de keren dat het mis gaat, valt iedereen natuurlijk wel over ze heen.

In het geval van de aanslag in Berlijn hebben de Duitse inlichtingendiensten hun werk inderdaad niet goed gedaan. Op een bepaald moment hebben ze de keuze gemaakt om iemand minder intensief te gaan volgen, al kunnen ze daar natuurlijk wel redenen voor hebben gehad.

Vergeet ook niet dat er de voorbije twee jaar relatief veel aanslagen zijn gepleegd in West-Europa. De dreiging is enorm toegenomen.

Moet het iets meer zijn?

We leven hier natuurlijk wel in een democratische rechtstaat. Dat er bijzondere maatregelen worden genomen, begrijp ik. Maar alle potentiële verdachten in de gaten houden, vereist enorm veel mensen en middelen. We moeten ook niet gaan streven naar een soort Stasi-maatschappij. Dat past gewoon niet bij onze staatsvorm.

Het is wel zuur, want dan accepteer je eigenlijk aanslagen.

Reageren we te hysterisch na een aanslag?

Zo'n aanslag is wel heel erg. Veel mensen zijn bang, en dat is ook de bedoeling van degenen die een aanslag plegen. We moeten ons daarvan heel goed bewust zijn.

Anderzijds is het begrijpelijk dat mensen heel fel reageren. Hoewel de kans dat je iets overkomt bij een ongeluk nog oneindig veel groter blijft.

Meest gelezen