"Afperser" maakte uitslag "De slimste mens" al bekend

De uitslag van de finale van "De slimste mens ter wereld" stond verschillende uren voor de uitzending gisterenavond al online. Eerst op Wikipedia en 's avonds ook op Twitter. Vier kon er niet mee lachen, maar vandaag wordt de zaak al gerelativeerd. De finale gisteren haalde immers de hoogste kijkcijfers in de geschiedenis van het programma: meer dan 1,5 miljoen.

Wie gisterenmorgen rond 11.22 uur "de slimste mens" googelde, kon op de pagina van het programma op Wikipedia al lezen dat Gilles Van Bouwel de finale van de quiz gewonnen had, gevolgd door Eva De Roo en Olga Leyers. Vier verwijderde het bericht, waarna enkele Nederlandse lezers het weer online zetten. De zender verwijderde de informatie opnieuw en meldde dat de uitslag onder embargo stond tot na de finale.

Enkele uren later zette een onbekende een foto op Twitter waarop te zien was hoe Van Bouwel de oorkonde van de winnaar kreeg uitgereikt. De twitteraar weigerde in te gaan op de vraag van Vier om de foto te verwijderen en stelde dat hij "de tweet met hetzelfde respect zou behandelen als jullie vrouwen of minderheden".

Geen juridische stappen

Bij Vier waren ze gisteren not amused met de initiatieven waarvan overigens niet duidelijk is of ze van één en dezelfde persoon komen. De finale werd enkele dagen geleden opgenomen voor een select publiek dat met aandrang gevraagd wordt om niets vooraf te lekken.

Vandaag relativeert woordvoerder Kristof Demasure de zaak. "Mensen zetten op sociale media wel vaker informatie waarvan niet duidelijk is of ze wel klopt. Zo gaat dat nu eenmaal in 2017. En het is eigen aan zo'n programma dat er heel veel complottheorieën en verdachtmakingen de ronde doen en dat er ballonnetjes worden opgelaten."

Vier is dan ook niet van plan om stappen te ondernemen. "Het IP-adres is bekend, maar we gaan daar geen juridische zaak van maken, zelfs al is "De slimste mens ter wereld een zaak van staatsbelang", lacht Demasure. "Het blijft een spel. We zullen gewoon proberen om het spel volgend jaar nóg spannender te maken."

Kijkcijferrecord

Het bereik van de sociale media staat ook helemaal niet in verhouding tot het publiek dat de zender met het programma bereikt, aldus nog Demasure.

"De finale gisteren haalde 1.506.997 kijkers, dat is het hoogste aantal ooit in de geschiedenis van het programma. We haalden een marktaandeel van 57 procent. Voor ons is dit de bekroning van de afgelopen vier jaar."

SBS heeft met Vier, Vijf en Zes ook een uitstekend jaar achter de rug. "Over heel het jaar haalden we een marktaandeel van 18 procent. Dat is het beste resultaat sinds 1996. En we doen gewoon voort, want in 2017 start een nieuwe reeks van "De Mol", aldus nog Demasure.

Meest gelezen