"Mijn mond zat meteen vol slijmerig vocht"

Ozzy Osbourne mag het intussen beu gehoord zijn, maar het verhaal zal hem tot op het eind van zijn leven blijven achtervolgen. Vrijdag is het 35 jaar geleden dat hij tijdens een concert het hoofd van een vleermuis afbeet. Ook al dacht Osbourne dat het aanvankelijk om een rubberen exemplaar ging ("Er werden voortdurend rubberen ratten en rubberen slangen naar me gegooid"), bleek het toch om een echt, zij het dood dier te gaan.

Het was Mark Neal, een van de ruim 5.000 aanwezigen op het concert in Des Moins, Iowa, die de vleermuis, die volgens hem duidelijk dood was, naar het podium gooide. De toen 17-jarige Neal in de plaatselijke krant The Des Moines Register in februari 2005: "Mijn jongere broer had de vleermuis een 2-tal weken eerder meegebracht van school, toen die nog levend en wel was. Maar om hem als huisdier te houden, dat was geen goed idee. Mijn vrienden verwezen naar een eerder incident met Osbourne (in 1981 beet Osbourne de kop van een duif af tijdens een meeting met zijn platenmaatschappij, nvdr) en overtuigden me om de vleermuis in een zak te stoppen en die onder mijn jas naar het concert mee te nemen."

Nadat Neal de vleermuis binnengesmokkeld had en naar het podium gegooid had, pakte Osbourne het dier op en stak het in zijn mond. Wat volgde beschreef hij met enige pathetiek in 2009 in zijn autobiografie "I am Ozzy": "Onmiddellijk voelde ik dat er iets verkeerds was. Erg verkeerd. Mijn mond zat meteen vol warm, slijmerig vocht met de ergste nasmaak die je je kan voorstellen. Ik voelde dat het mijn tanden besmeurde en dat het vocht langs mijn kin liep. Dan trilde zijn kop nog in mijn mond."

Na het concert werd Osbourne naar het ziekenhuis gevoerd, waar hij meteen ingeënt werd om een mogelijke besmetting met hondsdolheid te voorkomen. Verpleegster Pam Culver: "Een week lang kreeg ik telefoonoproepen uit Engeland, Canada en uit welke plaats dan ook in de VS met de vraag hoeveel Osbourne had moeten betalen, of zo’n spuitje pijnlijk is, of hij nog meerdere spuitjes nodig had en waar we die spuit gezet hadden."

Osbourne zelf liet MTV in juni 1997 weten dat hij de vragen over de vleermuis meer dan beu was: "Je zou eens moeten weten hoe vaak men me de vraag of ik die kop echt van die vleermuis gebeten heb, gesteld gekregen heb. Ik word er zot van!" Maar dat het voorval hem meer publiciteit had opgeleverd dan aanvankelijk gedacht ("It created a monster!"), daar was hij dan toch dankbaar voor.

In 2014 bleken de vleermuizen alvast weerwraak te willen nemen, toen diverse media berichtten dat Ozbournes villa in Buckinghamshire vol met vleermuizen zat. De kostprijs om deze beschermde dieren te laten verwijderen zou ruim 21.000 euro gekost hebben. Of dat nog niet voldoende was, liet een vleermuis een klein jaar geleden nog iets achter op het hoofd van dochter Kelly, die zich afvroeg of zij nu moest "opdraaien voor de misdaden van haar vader":

Meest gelezen