"Registratie passagiers­gegevens had het moeilijker gemaakt voor Anis Amri"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) dringt er nog eens op aan om de namen van internationale treinreizigers te laten registreren en zo na te gaan of iemand op de terroristenlijst staat. Volgens Jambon zou Anis Amri, de verdachte van de aanslag in Berlijn die vanochtend in Milaan werd doodgeschoten, zo sneller gevonden zijn.

Anis Amri, de hoofverdachte van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn is vanochtend vroeg doodgeschoten in Milaan. Het staat dus vast dat Amri de voorbije dagen van Berlijn (waar hij kort na de aanslag aan een moskee werd opgemerkt) naar Milaan was gereisd. Volgens het Italiaanse persagentschap Ansa deed hij dat met de trein, meer bepaald via Frankrijk.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon wil al langer de namen van internationale treinreizigers laten registreren en zo nagaan of iemand op de terroristenlijst staat. In ons land keurde de Kamer gisteren al een wetsontwerp goed die het toelaat om de passagierslijsten van alle internationale luchtvaart-, trein-, bus- en scheepvaartverkeer bij te houden.

Gesprekken met buurlanden

Minister Jambon wil de maatregel echter in heel Europa invoeren. Andere Europese landen zijn echter geen voorstander van dat systeem, ook Duitsland niet. "Het enige waar onze buurlanden op gewezen hebben is dat je zo'n systeem niet alleen kan invoeren", verdedigt Jambon zich. "Als je over "internationale passagiersgegevens" spreekt dan is het evident dat je dat moet doen met de landen waar de trein doorrijdt."

Jambon benadrukt echter dat de gesprekken met onze buurlanden al even zijn opgestart. "Op 12 december hebben we onze buurlanden rond de tafel gehad. Zoiets doe je samen of doe je niet. Onze wetgeving laat nu toe om die contacten te leggen en hopelijk ook tot akkoorden te komen op dat vlak."

"Zou het moeilijker hebben gemaakt"

Of de uitwisseling van passagiersgegevens zou vermeden hebben dat de verdachte van de aanslag in Berlijn naar Milaan kon reizen, wil Jambon niet met zoveel woorden gezegd hebben. "Maar het had het wel moeilijker gemaakt voor Anis Amri."

Meest gelezen