Akkoord over Kabila in de maak in Congo

Volgens de Congolese oppositie is er een principeakkoord over het aftreden van president Kabila bereikt. De president zou nog een jaar aan de macht mogen blijven. Als tegenprestatie zou er geen grondwetswijziging komen, waardoor Kabila een derde ambtstermijn zou kunnen opnemen. Uit het Kabila-kamp is er echter nog geen reactie gekomen.

De deal zou een onverwachte doorbraak betekenen voor het land nadat er afgelopen week tientallen doden gevallen waren bij betogingen tegen Kabila. De katholieke bisschoppen hadden geëist dat de politici voor Kerstmis een oplossing zouden vinden voor de crisis. Ook de paus heeft opgeroepen tot vrede in Congo. De bisschoppen willen voorkomen dat het land afglijdt in anarchie en burgeroorlog. En die oplossing lijkt in de maak te zijn.

Geen derde ambtstermijn?

De overeenkomst zou inhouden dat Kabila nog een jaar langer president mag blijven. In ruil daarvoor zou de grondwet niet gewijzigd worden. Daardoor zal Kabila geen derde ambtstermijn kunnen opnemen. De premier zou ook uit het oppositieblok moeten komen en Etienne Tshisekedi zou zelf de uitvoering van de deal overzien. Dat vertelden oppositieleiders Martin Fayulu en Jose Endundo aan Reuters.

Voorlopig heeft Kabila zelf nog geen commentaar gegeven op het voorstel. Er is ook nog niets ondertekend. Een woordvoerder van de regering vertelde dat het voorstel zal voorgelegd worden. De onderhandelingen kunnen dus nog stevig worden, want de oppositie heeft benadrukt dat Kabila ten laatste in november 2017 moet aftreden.

Einde aan politieke onrust

Het akkoord moet een einde maken aan de politieke onrust die Congo in de ban houdt sinds begin deze week. Maandag verstreek de tweede termijn van Kabila, maar hij weigert af te treden en blijft de verkiezingen uitstellen. Of hij zal ingaan op het voorstel, is voorlopig nog niet geweten.

Meest gelezen