Australische politie verijdelt plannen voor terreuraanslag

In de Australische stad Melbourne heeft de politie zeven mensen opgepakt die verschillende aanslagen zouden hebben gepland op kerstdag. Vijf onder hen blijven in de cel, de twee anderen zijn weer vrij bij gebrek aan bewijzen.

Vier verdachten zijn Australiërs met een Libanese achtergrond, de vijfde is een Australiër van Egyptische origine. Volgens de Australische politie waren ze geradicaliseerd door propaganda van terreurgroep IS.

Ze waren van plan om aanslagen te plegen aan het bekende station in Flinders Street en bij de Saint Paul's Cathedral, twee drukke plaatsen in het centrum van Melbourne.

De Australische premier Malcolm Turnbull zegt dat de politie een terreurcomplot heeft verijdeld. "Ze willen de Australiërs schrik aanjagen en verdelen, maar we zullen dat niet laten gebeuren." Premier Daniel Andrews van de deelstaat Victoria kondigt extra veiligheidsmaatregelen aan: er zullen 400 extra agenten worden ingezet en ook de Australische inlichtingendienst is extra waakzaam.

Meest gelezen