Biden: "Clinton heeft nooit goed gesnapt waarom ze presidentskandidaat was"

Hillary Clinton voelde zich verplicht zich voor de Democraten kandidaat te stellen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen, maar ze heeft nooit goed gesnapt waarom ze het deed. Die opmerkelijke uitspraak laat de aftredende vicepresident Joe Biden in een interview met de Los Angeles Times optekenen.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Ruim een maand na de presidentsverkiezingen in de VS likken de Democraten nog steeds hun wonden. Zo ook Biden die net als president Barack Obama het Witte Huis op 20 januari na acht jaar verlaat.

In een interview met de Los Angeles Times dat gisteravond is verschenen, doet de aftredende vicepresident een opvallende uitspraak over de kandidatuur van Hillary Clinton. "Ik denk niet dat ze ooit goed heeft gesnapt waarom ze presidentskandidaat was", zegt hij. "Wel denk ik dat het voor haar een moeilijke beslissing was om het te doen", zegt hij tegelijk.

"Clinton vond dat ze geen andere keuze had"

In tegenstelling tot wat velen beweren, denkt hij niet dat Clinton zich kandidaat stelde uit blinde ambitie of om opnieuw haar intrek in het Witte Huis te nemen, maar wel uit plichtsbesef en door de overtuiging dat een overwinning "tal van nieuwe deuren voor vrouwen zou openen".

"Ze vond dat ze geen andere keuze had dan een gooi naar het Witte Huis te doen. Ze was de eerste vrouw die effectief kans maakte om president te worden. Ik denk dat dit een zware last op haar schouders was."

Biden haast zich om te zeggen dat hij de verantwoordelijkheid voor de nederlaag van Clinton bij de verkiezingen niet integraal in haar schoenen alleen schuift. Hij meent dat de Democraten zijn tekortgeschoten door de middenklasse al te zeer te negeren. "Elitarisme is het partijdenken binnengeslopen", zegt hij.

Meest gelezen