Di Rupo wil dat Waalse mandatarissen geld uit nepadviesraden terugbetalen

PS-voorzitter Elio Di Rupo wil dat de mandatarissen die buitensporige vergoedingen kregen voor hun zitje in de adviesraad van Publifin, het geld teruggeven. Dat zegt hij in Le Soir. Hij reageert op de onthulling dat 24 lokale mandatarisen duizenden euro's opstreken door nepzitjes in adviesraden.

Het nieuws over de vergoedingen, dat Le Vif onlangs aan het licht bracht, zit Di Rupo kennelijk dwars. Het Franstalige weekblad bracht aan het licht dat 24 mandatarissen sinds midden 2013 vergoedingen van 1.340 tot 2.871 euro bruto per maand ontvingen voor enkele vergaderingen van adviesorganen van de openbare holding Publifin, het vroegere Tecteo. De aanwezigheid op de raad was echter niet vereist om de vergoeding te krijgen.

Waals minister van Lokale Zaken en partijgenoot van Di Rupo, Paul Furlan (PS), heeft eergisteren aan zijn administratie gevraagd om de wettelijkheid van de vergoedingen te onderzoeken. Maar zelfs als ze wettig zijn, vraagt Di Rupo om "buitensporige vergoedingen" terug te betalen. "We moeten niet wachten op het onderzoek om dit misverstand recht te zetten."

MR en CDH afwachtend

MR wil liever eerst het onderzoek afwachten van minister Furlan. Als de vergoedingen niet onwettig waren, moet het geld ook niet op voorhand terugbetaald worden, zo vindt de partij. Ook centrumpartij CDH vindt dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken.

De raad van bestuur van de openbare holding Publifin besliste gisteren al om haar sectorcomités af te schaffen. Tegen eind juni 2017 moesten die sectorcomités bij interregionale intercommunales sowieso verdwijnen.

Meest gelezen