Duitse regering houdt niet van pottenkijkers

Ook na het uitschakelen van Anis Amri, de vermoedelijke dader van de aanslag in Berlijn, in Milaan staan de zenuwen in Duitsland nog hooggespannen. Dat bleek toen enkele tv-zenders een persconferentie in Berlijn vanmorgen integraal live uitzonden. Prompt werd de klank uitgezet.

De Duitse regering gaf vanmorgen tijdens een persconferentie meer informatie over de recente ontwikkelingen in de klopjacht op terreurverdachte Anis Amri. De Tunesiër werd vanmorgen gevat en doodgeschoten in Milaan. Na een persconferentie van de Italiaanse collega's, volgde een persconferentie van de Duitse regering in Berlijn.

Erg vrijgevig met informatie waren ze daar niet. Om het onderzoek niet te schaden, maar ook om eventuele andere terroristen geen inzage te geven in de huidige veiligheidsmaatregelen, klonk het.

De aanslag in Berlijn was net zoals die in Parijs en Brussel wereldnieuws. Er waren dan ook verschillende nationale en buitenlandse tv-zenders op de persconferentie aanwezig. Zoals ook in ons land het geval was na de aanslagen van 22 maart, zonden verschillende zenders de persconferentie live uit.

Op een bepaald moment werd meegedeeld dat de informatie "unter zwei" was en dus binnenskamers moest blijven. Niet iedereen bleek echter bekend met die specifieke Duitse gedragscode en enkele zenders lieten het beeld gewoon lopen.

Maar de regel is de regel in Duitsland, ook in tijden van terreur. Toen één zender de waarschuwingen bleef negeren, werd de klank gewoon uitgeschakeld en vervangen door een snerpende bieptoon.

Meest gelezen