IS verspreidt videoboodschap die Amri opnam voor aanslag

Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft via haar “persagentschap” Amaq een video vrijgegeven waarin Anis Amri, de veronderstelde dader van de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn, trouw zweert aan IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi en belooft, wraak te zullen nemen voor de moslims die gedood zijn bij westerse luchtaanvallen.

Eerder had IS al de verantwoordelijkheid voor de aanslag in Berlijn al opgeëist. Maar enkele uren nadat Anis Amri door de Italiaanse politie werd doodgeschoten in Milaan, bevestigt IS dat hij de aanslag heeft gepleegd.

Amaq verspreidde ook een opname die de 24-jarige Tunesiër heeft gemaakt voor de aanslag, waarbij hij twaalf mensen met een truck de dood injoeg. In zijn videoboodschap roept de 24-jarige Tunesiër IS-aanhangers op om wraak te nemen op de “kruisvaarders” die moslims bombarderen. De term “kruisvaarders”, gebruiken IS-aanhangers om westerse tegenstanders aan de duiden, die IS bombarderen in Irak en Syrië. “Ik zweer aan God dat we jullie zullen komen slachten, jullie varkens”, spreekt Amri dreigend in zijn boodschap.

Wanneer Amri de opname precies heeft gemaakt, is nog niet geweten. Wel is duidelijk dat hij de video heeft opgenomen op de Kieler Brücke in Berlijn. Dat is op wandelafstand van een moskee die gisteravond nog bestormd werd in het kader van het onderzoek naar de aanslag. Gisteravond waren er ook bewakingsbeelden opgedoken waarop de 24-jarige te zien zou zijn bij de moskee, 8 uur na de aanslag. Maar intussen heeft de politie van Berlijn ontkend dat Amri op die beelden te zien was. Amri werd vorig jaar, na zijn aankomst in Duitsland, wel al in het gebedshuis gespot.

Meest gelezen